Bel en Whatsapp: +31 85 130 58 13

Cochin kip

Cochins zijn grote, zware kippen met een vriendelijk en rustig temperament.

 • Makkelijk tam te maken

  Cochin kippen hebben een zachtaardige en vriendelijke aard, waardoor ze gemakkelijk tam te maken zijn.

 • Pluizige kippen

  Een opvallend kenmerk van Cochin kippen is hun overvloedige en zachte poot en voetbevedering. Dit maakt ze uniek en geeft ze een pluizig en knuffelbaar uiterlijk.

 • Reuzen kippen

  Cochin kippen zijn een van de zwaarste kippenrassen en hebben indrukwekkende afmetingen. Sommige hanen kunnen tot 5,5 kilogram wegen, waardoor ze echte reuzen zijn onder de kippen.

 • Leuk weetje

  Koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk was zo onder de indruk van deze kippen dat ze persoonlijk bijdroeg aan hun populariteit.

Zijn Cochin kippen geschikt voor mij?

Cochin kippen kunnen een geweldige aanvulling zijn op een huishouden, maar het is belangrijk om te overwegen of ze geschikt zijn voor jou. Als je op zoek bent naar rustige, vriendelijke en tamme kippen en die goed kunnen opschieten met andere dieren, dan kunnen Cochin kippen een goede keuze zijn. Ze zijn rustig en lief, ook voor kinderen. Ze zien er ook mooi uit. Maar ze zijn wel groot en hebben speciale zorg nodig.

Al met al zijn Cochin kippen gewilde keuzes voor zowel beginners als ervaren pluimveehouders vanwege hun aangename gedrag en unieke kenmerken.

Hoe is het gedrag van Cochin kippen?

Cochin kippen staan bekend om hun rustige en vriendelijke gedrag. Ze hebben over het algemeen een zachtaardige persoonlijkheid en zijn gemakkelijk te hanteren. Deze kippen zijn niet agressief en kunnen goed opschieten met andere kippen en zelfs andere huisdieren. Ze zijn nieuwsgierig van aard en kunnen tam worden gemaakt, wat hen geschikt maakt voor interactie met mensen.

Een opvallende eigenschap van Cochins is hun neiging tot broedsheid. Ze hebben de neiging om vaak en betrouwbaar te broeden, wat gunstig kan zijn als je van plan bent om ze voor het fokken te gebruiken. Vanwege hun rustige karakter en neiging om te broeden, kunnen Cochin kippen echter minder actieve leggers zijn in vergelijking met sommige andere rassen.

Wat zijn de uiterlijke kenmerken van Cochins?

Cochin kippen hebben opvallende uiterlijke kenmerken die hen onderscheiden van andere rassen:

Grootte en gewicht: Cochin kippen behoren tot de grootste en zwaarste kippenrassen. Hanen kunnen tot wel vijf en een halve kilo wegen. Hennen zijn iets lichter.

Bouw: Ze hebben een brede en diepe lichaamsbouw, met een goed geronde borst en een korte, vol bevederde hals. De kop is relatief klein in verhouding tot het lichaam.

Verenkleed: Een opvallend kenmerk van Cochin kippen is hun overvloedige en donzige bevedering over het hele lichaam, inclusief de poten en voeten. Dit geeft de Cochin hun pluizige en volumineuze uiterlijk.

Stelling: De Cochin heeft een lage houding, waarbij de borst en buik dicht bij de grond liggen. Dit komt door hun diepe bouw en volle bevedering.

Kop en kam: De kop is klein en draagt een enkele kam. De oorlellen zijn rood van kleur, en de ogen zijn roodbruin.

Karakteristieke uitstraling: Cochin kippen hebben een vriendelijke en rustige uitstraling, wat bijdraagt aan hun populariteit als huisdieren.

Verenstructuur: De veren van Cochin kippen zijn kort, breed en zacht van structuur, wat hun donzige uiterlijk versterkt.

Deze uiterlijke kenmerken geven Cochin kippen hun unieke en charmante verschijning, waardoor ze geliefd zijn bij zowel kippenhouders als liefhebbers van pluimveeshows.

Hoeveel eieren leggen Cochins?

Cochin-kippen leggen ongeveer 170 lichtbruine eieren per jaar, maar deze kunnen in verhouding tot hun lichaamsgewicht klein zijn. Hun sterke neiging om te broeden en voor kuikens te zorgen, kan invloed hebben op het totale aantal eieren dat ze leggen. Hoewel ze niet bekendstaan ​​om hun hoge eierproductie, zijn Cochins gewaardeerd vanwege hun rol als uitstekende broeders en zorgzame moederkippen.

Wat is het beste kippenhok voor Cochin kippen?

De Cochin is een van de grootste en zwaarste rassen, hierdoor is het hebben van ruimte van belang. Deze kippen hebben voldoende ruimte nodig voor een gelukkig en gezond leven. Idealiter moet elke kip minstens 0,5 vierkante meter binnenruimte in het hok hebben en ongeveer 1 vierkante meter in de ren. Hoe meer ruimte hoe beter, zeker voor de ren. Kippen houden namelijk van scharrelen.

Veiligheid: De kippenren moet roofdierbestendig zijn. Dit betekent dat het stevig moet zijn, met een gaas dat niet gemakkelijk kan worden doorgebeten door roofdieren zoals vossen of marters.
* Het gaas dat Kippenvilla gebruikt is extra sterk en stevig en bestand tegen roofdieren.

Zitstokken: Kippen slapen graag op zitstokken. Zorg ervoor dat deze op een niveau zijn geplaatst waar de kippen gemakkelijk op en af kunnen springen zonder zich te bezeren.
* Zitstokken krijg je er bij Kippenvilla altijd gratis bij.

Toegang tot een ren: Cochin kippen zijn actief en hebben dagelijkse toegang nodig tot een veilige buitenruimte waar ze kunnen scharrelen, een stofbad kunnen nemen en kunnen graven.

Zandbad: Kippen houden van zandbaden om zichzelf schoon te houden en parasieten te bestrijden. Voor Cochins, met hun dichte bevedering, is dit vooral belangrijk. Een deel van de ren kan worden gevuld met fijn zand of droog stof waarin ze kunnen baden.

Vliegen: Cochin kippen kunnen niet goed vliegen. Daarom is een lage omheining van ongeveer 60 cm ook voldoende. Zorg wel voor voldoende schaduw.

Schaduw: Cochins kunnen gevoelig zijn voor hitte vanwege hun dikke verenpak. Zorg voor schaduwplekken in de ren, bijvoorbeeld door bomen, struiken of een dak op de ren. Kippenvilla kan ook maatwerk leveren door een dak op de kippenren te maken, zoals bijvoorbeeld bij de Vera Deluxe.

Dak op de ren:
Een overdekte ren heeft nog een extra voordeel: een droge ondergrond van groot belang, gezien hun volle voet- en pootbevedering en lage stelling. De cochins worden dan niet zo vies.

Kippenvilla geeft graag advies. 

Houten kippenhok
Een goed kippenhok voor de Cochin kip is zijn onze grote kippenhokken, zoals Toon, de middelgrote hooibergen en grote hooibergen als je meer dan 3 kippen wil houden.

Kunststof kippenhok
Heb je interesse in een kunststof kippenhok dan is de pipowagen is goede optie. Deze kunststof wagon is ook hoog, zodat grote kippen genoeg ruimte hebben boven hun hoofd.

Advies van de expert

Wij kunnen je helpen om het juiste kippenhok te kiezen voor jouw specifieke situatie, wensen en behoeften. Neem contact op met Kippenvilla. Whatsappen mag ook: +31 85 130 58 13

Bel onsMail ons

Hoe oud worden Cochins?

Cochin kippen kunnen meestal tussen de 8 en 12 jaar oud worden. Dit kan variëren afhankelijk van verschillende dingen, zoals wat ze eten, waar ze wonen en hoe goed voor ze wordt gezorgd.

Om ervoor te zorgen dat de kippen een lang en gezond leven hebben, moet je goed voor ze zorgen. Dit betekent dat je ze goed eten moet geven, ervoor moet zorgen dat ze regelmatig door een dierenarts worden gecontroleerd en dat ze een fijne plek hebben om te wonen. Het is ook belangrijk om ze te beschermen tegen dieren die hen kunnen aanvallen en tegen slecht weer.

Zijn Cochin kippen goede moeders voor hun kuikens?

Cochin kippen zijn bekend als uitstekende moeders voor hun kuikens. Ze hebben een sterk broedinstinct en zijn zeer zorgzaam en beschermend. Ze houden hun kuikens warm, bieden bescherming en helpen bij het vinden van voedsel. Hun natuurlijke moederlijke gedrag maakt hen een goede keuze voor het grootbrengen van gezonde kuikens.

Gaan Cochin kippen goed samen met andere dieren?

Cochin kippen zijn doorgaans vriendelijk en verdraagzaam tegenover andere kippen en huisdieren. Ze kunnen goed samenleven met verschillende rassen. Zorg voor voldoende ruimte, nestkasten en voerplekken om conflicten te minimaliseren. Ga je jouw toom uitbreiden, lees dan even deze tips.

Cochins gaan ook goed samen metrustige huisdieren zoals katten en honden. Introduceer nieuwe dieren geleidelijk. Houd de dieren goed in de gaten en let op tekenen van agressie. Elk geval is anders; wees altijd voorzichtig met nieuwe huisdieren.

In welke kleuren zijn Cochin kippen verkrijgbaar?

Cochin-kippen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en kleurpatronen. Enkele van de beschikbare kleuren voor Cochin-kippen zijn:

-Zwart

-Blauw

-Wit

-Buff (zandkleurig)

-Zwartbont (zwart met witte vlekken)

-Koekoek (gestreept zwart-wit)

-Meergezoomd patrijs (een mix van kleuren en patronen)

Buff is de kleur die het meest gefokt wordt. Goed om te weten is dat deze kleur erg gevoelig is voor het effect van zonlicht. Het gevolg hiervan is verkleuring door het buiten lopen in de volle zon. Ook versnelt regen het verkleuren van de veren. Een hok in de schaduw of met een dak op de ren is dan ook van belang voor deze tere kleur.

Wat is de achtergrond van Cochins?

De geschiedenis van Cochin kippen gaat terug tot het oude China, waar het ras oorspronkelijk vandaan komt. Ze werden voor het eerst geïmporteerd naar Europa en de Verenigde Staten in de vroege 19e eeuw, nadat Europese zeelieden ze hadden meegenomen uit de stad "Cochin China," nu bekend als Ho Chi Minh-stad in Vietnam. De vroegste ontstaansgeschiedenis van de Cochin is echter grotendeels onbekend.

Bij hun introductie in Europa en Amerika vertoonde de oorspronkelijke Cochin kip weinig overeenkomsten met het huidige type. Het ras onderging aanzienlijke veranderingen en evolutie door de eeuwen heen. Europese en Amerikaanse fokkers hebben door selectieve fok de hedendaagse Cochin gevormd zoals we die nu kennen.

Cochin kippen werden al snel populair vanwege hun opvallende uiterlijk, groot formaat en vriendelijke karakter. Koningin Victoria van Engeland had zelfs een speciale interesse in deze kippen en droeg naar verluidt bij aan hun populariteit in Europa. Het ras is later vanuit Shanghai ook naar andere landen geëxporteerd.

Oorspronkelijk werden Cochins gefokt voor vleesproductie en als goede legkippen. Na verloop van tijd verschoof de nadruk naar het houden van Cochins als sierkippen vanwege hun unieke uiterlijk en rustige temperament. Tegenwoordig worden ze nog steeds gewaardeerd in de pluimveewereld vanwege hun erfelijke eigenschappen en hun historische betekenis in de pluimveefokkerij. Cochins worden wereldwijd gekweekt en tentoongesteld op pluimveeshows, waar ze bewonderaars blijven aantrekken vanwege hun opvallende verschijning en vriendelijke aard.

Wat is een leuk feitje van de Cochin?

Cochin kippen hebben een fascinerende geschiedenis die verweven is met koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk, wat heeft bijgedragen aan hun populariteit in het Westen.

In de vroege 19e eeuw werden Cochin kippen, oorspronkelijk afkomstig uit China, geïntroduceerd in Groot-Brittannië. Ze maakten een enorme indruk vanwege hun indrukwekkende grootte, rijke bevedering, en de enorme hoeveelheid eieren die ze legden in vergelijking met andere kippenrassen van die tijd.

Het was echter hun introductie aan het Engelse koninklijke hof dat hun populariteit echt deed stijgen. In 1843 kregen koningin Victoria en prins Albert een paar Cochin kippen als geschenk. Koningin Victoria was zo gecharmeerd van deze kippen dat ze een ruime kippenren op Windsor Castle bouwde en begonnen met het fokken van cochins voor dinners en als cadeau.

Onder de invloed van de koningin werd het fokken van Cochin kippen en andere "exotische" rassen een populaire hobby. Kippen werden niet alleen gezien als nuttige dieren voor voedsel en eieren, maar ook als statussymbolen en objecten van schoonheid en nieuwsgierigheid.

Deze plotselinge en intense belangstelling voor kippenrassen leidde tot een ware 'Kippen Bubbel'. De prijzen van bepaalde kippenrassen, waaronder Cochins, schoten omhoog naar ongekende niveaus. Sommige kippen werden verkocht voor astronomische bedragen, vergelijkbaar met de prijs van een huis in die tijd. Het deed erg lijken op de Tulpengekte, zo'n 200 jaar eerder.

De interesse van koningin Victoria in Cochins droeg niet alleen bij aan hun populariteit in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in andere delen van de wereld, waardoor ze een van de meest bekende en geliefde kippenrassen werden.

Wat kosten Cochins?

De kosten van Cochin kippen variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, kleurvariëteit en kwaliteit. Over het algemeen kunnen prijzen variëren van enkele euro's voor kuikens tot enkele tientallen euro's voor volwassen exemplaren. Kuikens zijn meestal voordeliger, terwijl kippen van fok- of showkwaliteit duurder kunnen zijn, vaak variërend van enkele tientallen tot hogere bedragen.

Waar kan ik Cochin kippen kopen?

Je kunt Cochin-kippen kopen bij lokale fokkers, pluimveebeurzen, online pluimveebronnen, pluimveeverenigingen en soms dierenwinkels. Zorg ervoor dat je betrouwbare bronnen kiest en gezonde kippen selecteert die passen bij je behoeften en omgeving.

In Nederland:
Dierenspecialist Hoogendoorn  is een specialist op het gebied van kuikens, jonge hennen en kippen. Ze hebben vele rassen beschikbaar met verschillende kleurslagen. De kippen bij Dierenspecialist Hoogendoorn zijn ingeënt, gesekst en ontwormd. Vaak heeft hij ook Cochins te koop. Check even voor je gaat of ze beschikbaar zijn.

Weet je nog niet helemaal zeker welk kippenras bij je past? Bij Dierenspecialist Hoogendoorn geven ze je ook graag advies om tot de juiste keuze te komen. 

Clubs en verenigingen: 

Op zoek naar andere liefhebbers van de Cochin kip? Je kunt ze vinden bij de Cochinclub Nederland, ook heeft de Cochinclub een Facebook-pagina.

Foto's van Cochin kippen

Je winkelwagen (0)

Je winkelwagen is nog leeg