Bel en Whatsapp: +31 85 130 58 13

Hollandse kriel kippen

De Hollandse kriel behoort tot de kleinste Nederlandse kippenrassen. Deze sterke, levendige en niet veeleisende kipjes zijn makkelijk tam te maken.

 • Gedrag in de spotlight

  Net als de Hollanders zelf, zijn deze krielkippen bekend om hun vriendelijke en sociale karakter. Ze zijn actief, pittig en gaan heel goed om met kinderen en andere dieren.

 • Regenboog aan kleuren

  Hollandse krielkippen kunnen pronken met een breed scala aan kleurslagen, waaronder wit, zwart, patrijs, zilverpatrijs, en nog veel meer! Ze zorgen voor een levendige kleurexplosie in elke achtertuin.

 • Ruimte-avonturiers:

  Laat je niet misleiden door hun kleine formaat, deze Hollandse krielkippen zijn dol op scharrelen! Voorzie ze van een buitenruimte van minimaal 1-2 vierkante meter per kip, zodat ze hun natuurlijke nieuwsgierigheid volop kunnen uitleven.

 • Leuk weetje

  Een leuk weetje - ondanks hun kleine formaat, leggen deze krielkippen verrassend grote eieren! De eieren zijn niet alleen lekker, maar vormen ook een heerlijk biologisch alternatief voor je dagelijkse ontbijt.

Is de Hollandse kriel kip geschikt voor mij?

Heb je ooit overwogen om je eigen kippen te houden? Misschien heb je al eens nagedacht over het plezier van elke ochtend verse eieren te rapen, rechtstreeks uit je eigen achtertuin? Dan is het houden van Hollandse Krielkippen misschien wel iets voor jou!

Deze charmante kleine vogels zijn perfect voor de beginnende kippenhouder. Ze zijn klein van formaat, maar groot van karakter. Hollandse Krielkippen zijn niet alleen aantrekkelijk met hun unieke uiterlijk, ze zijn ook bekend om hun vriendelijke en tamme aard. Ze zijn makkelijk te verzorgen, en door hun kleinere formaat nemen ze minder ruimte in dan hun grotere soortgenoten.

Daarnaast zijn Hollandse Krielkippen uitstekende leggers. Hoewel hun eieren iets kleiner zijn dan die van grote kippenrassen, leggen ze bijna het hele jaar door. Stel je voor: elke dag verse, biologische eieren voor je ontbijt, rechtstreeks uit je eigen tuin!

Ook voor gezinnen zijn Hollandse Krielkippen een uitstekende keuze. Kinderen zijn dol op deze vriendelijke vogels, en ze zijn een geweldige manier om kinderen te leren over verantwoordelijkheid en de zorg voor dieren.

Wat zijn de gedragskenmerken van de Hollandse kriel?

De kleine Hollandse kriel is een heel levendige kip. Deze kleine kippen tam maken zal echter weinig problemen opleveren; ze zijn allesbehalve schuw, hebben een vriendelijk karakter en zodra ze eenmaal aan hun verzorger gewend zijn geraakt, is de kans groot dat ze snel uit de hand gaan eten. Ze zijn daarnaast ook heel tolerant in de omgang met hun soortgenoten.

Wat zijn de uiterlijke kenmerken van de Hollandse kriel?

De ranke Hollandse kriel behoort tot met een gewicht tussen de 450 en 550 gram tot de kleinste Nederlandse kippenrassen. De hanen hebben een relatief grote enkele kam en lange, laag gedragen vleugels. De blauw getinte poten zijn veerloos, maar ze hebben een mooie volle staart. Ook de hals en de rug en de staart worden gekenmerkt door een volle verendos. Zoals bij eigenlijk alle kippenrassen het geval is, zijn de hennen een stuk minder opvallend dan de hanen.

Hoeveel eieren legt een Hollandse kriel?

Een Hollandse kriel kan jaarlijks ongeveer 120 eieren leggen, welke rond de 30 gram per stuk wegen. Het aantal eieren kan wel variëren afhankelijk van de kleurslag.

Hoe vaak worden Hollandse krielkippen broeds?

Behalve het aantal eieren kan ook de broedsheid variëren per kleurslag, maar over het algemeen worden de hennen regelmatig broeds. Als je kuikentjes wilt, zal dat dus geen probleem zijn. De hennen zorgen daarnaast heel goed voor hun kuikens.

Wat is het beste kippenhok voor een Hollandse kriel?

Ondanks het feit dat de Hollandse kriel een heel actief kippenras is, kunnen ze prima op een beperkte oppervlakte gehouden worden. Wanneer je ze los in de tuin wilt laten lopen, moet je wel zorgen voor een afrastering die minimaal anderhalve meter hoog is; zelfs gekortwiekte Hollandse krielen kunnen nog best een eindje opvliegen!

Houten kippenhok
Een goed kippenhok voor de de Hollandse kriel kip zijn onze kleine kippenhokken, zoals Fem of Jasper.

Heb je meer dan 5 kippen? Kies dan onze kleine of middelgrote hooibergen.

Kunststof kippenhok
Heb je interesse in een kunststof kippenhok dan is de Nestera Medium of Polly een goede optie.

Advies van de expert

Wij kunnen je helpen om het juiste kippenhok te kiezen voor jouw specifieke situatie, wensen en behoeften. Neem contact op met Kippenvilla. Whatsappen mag ook: +31 85 130 58 13

Bel onsMail ons

Hoe oud worden Hollandse krielkippen?

Hollandse Krielkippen kunnen een respectabele leeftijd bereiken, zeker als ze goed worden verzorgd. Gemiddeld worden deze kippen tussen de 8 en 10 jaar oud. Er zijn echter ook gevallen bekend waarbij ze de leeftijd van 15 jaar hebben bereikt. Dit hangt sterk af van factoren zoals voeding, huisvesting, gezondheidszorg en genetica. Door je Hollandse Krielkippen een gezond dieet, voldoende ruimte om te scharrelen en regelmatige veterinaire zorg te bieden, kun je bijdragen aan een lang, gelukkig en gezond leven voor je kippen.

Zijn Hollandse Krielkippen goede moeders voor hun kuikens?

Ja, Hollandse Krielkippen staan bekend om hun sterke moederinstinct en worden vaak geprezen om hun uitstekende moederschap. Ze zijn zeer zorgzaam en beschermend als het gaat om hun kuikens.

Als een Hollandse Krielkip besluit om te broeden, zal ze toegewijd zijn en haar eieren zelden verlaten. Ze blijft gedurende de hele broedperiode van ongeveer 21 dagen op haar nest, waardoor de eieren een constante warmte krijgen die essentieel is voor de ontwikkeling van de kuikens.

Na het uitkomen zorgt de moederkloek voor de kuikens, houdt ze warm onder haar vleugels en leert ze hoe ze voedsel moeten vinden. Dit gedrag maakt de Hollandse Krielkip tot een uitstekende moeder voor haar kuikens.

Let wel op dat, hoewel ze geweldige moeders zijn, het belangrijk is om de kuikens na het uitkomen goed in de gaten te houden. Zorg voor voldoende voedsel en water dat toegankelijk is voor de kuikens, en zorg voor een veilige en warme omgeving.

Houd er ook rekening mee dat niet elke hen dezelfde moederlijke instincten heeft. Sommige hennen zullen sterker neigen naar broeden en kuikens grootbrengen dan anderen. Dat is volkomen normaal en varieert van kip tot kip.

Gaan Hollandse Krielkippen goed samen met andere dieren?

Hollandse Krielkippen staan bekend om hun tamme en rustige aard, wat ze in het algemeen goede kandidaten maakt om samen te houden met andere dieren. Echter, de succesvolle integratie van kippen met andere huisdieren hangt grotendeels af van de specifieke omstandigheden en het karakter van de andere dieren.

Kippen gaan over het algemeen goed samen met andere pluimveesoorten zoals eenden, ganzen, en kalkoenen. Daarnaast kunnen ze ook succesvol samenleven met sommige kleinere huisdieren, zoals konijnen, mits er voldoende ruimte is voor elk dier om zijn eigen plek te hebben.

Als het gaat om grotere huisdieren, zoals honden en katten, hangt het sterk af van het temperament en de training van het specifieke huisdier. Sommige honden en katten kunnen leren om rustig samen te leven met kippen, terwijl anderen misschien te veel een jachtinstinct hebben.

Het is altijd belangrijk om voorzichtig te zijn bij het introduceren van nieuwe dieren en om toezicht te houden totdat je zeker weet dat ze vreedzaam samen kunnen leven. Vergeet ook niet dat elke kip een veilig, afgesloten hok nodig heeft om te schuilen en te slapen, weg van mogelijke roofdieren.

Uiteindelijk kunnen Hollandse Krielkippen in de juiste omstandigheden met veel verschillende soorten dieren samenleven, wat hen tot een veelzijdige aanvulling op jouw dierentuin maakt!

In welke kleuren zijn Hollandse krielkippen verkrijgbaar?

De Hollandse kriel komt in veel verschillende kleurslagen voor. Momenteel zijn er 30 kleurslagen erkend. De meest voorkomende kleurslagen zijn:

 • patrijs
 • zilverpatrijs
 • roodgeschouderd
 • zilverpatrijs
 • blauwpatrijs
 • blauwzilverpatrijs
 • roodgeschouderd
 • blauwzilverpatrijs
 • geelpatrijs
 • koekoekpatrijs
 • koekoek
 • roodgeschouderd wit
 • tarwe
 • citroenporselein
 • parelgrijskoekoek

Eenkleurige Hollandse krielen in zwart, wit en blauw komen iets minder voor. De kleurslagen die als relatief zeldzaam worden beschouwd zijn: parelgrijs, buff, zalm, porselein, zwart witgepareld, columbiavarianten (columbia, buff columbia, buff columbia blauwgetekend) en kwartelvarianten (kwartel, zilverkwartel, parelgrijs zilverkwartel).

Waar komt de Hollandse kriel vandaan?

De Hollandse kriel stamt af van de boerderijkippen die vroeger los op het erf rondliepen. Deze zelfstandige en robuuste kipjes sliepen doorgaans in schuren, onder struiken en in bomen. Sinds 1906 wordt de Hollandse kriel in Nederland officieel als ras erkend. In tegenstelling tot andere krielrassen, die meestal een kleinere variant zijn van een groter kippenras, is de Hollandse kriel een origineel ras.

Wat kosten Hollandse Krielkippen?

De prijs van een Hollandse Krielkip kan variëren afhankelijk van een aantal factoren zoals de leeftijd van de kip, de kleur, of het een haan of hen is, en de plek waar je de kip koopt.

Als algemene schatting kunnen kuikens beginnen bij ongeveer €5 tot €10 per stuk, terwijl volwassen hennen meer kunnen kosten, variërend van €15 tot €30 of zelfs meer voor speciale kleuren of showkwaliteit vogels. Hanen kunnen over het algemeen minder kosten dan hennen.

Waar kan ik Hollandse krielkippen kopen?

In Nederland:
De Kippenspecialist, de naam zegt het al, is een specialist op het gebied van kuikens, jonge hennen en (kriel) kippen. Ze hebben vele rassen beschikbaar met verschillende kleurslagen. De kippen bij De Kippenspecialist zijn ingeënt, gesekst en ontwormd. Vaak heeft hij ook Hollandse krielkippen te koop. Check even voor je gaat of ze beschikbaar zijn.

Weet je nog niet helemaal zeker welk kippenras bij je past? De Kippenspecialist geeft je ook graag advies om tot de juiste keuze te komen. 

Ook via Marktplaats kan je op zoek naar Hollandse Krielkippen. Marijn van den Berg verkoopt bijvoorbeeld diverse Hollandse Krielkippen in verschillende kleurslagen via zijn marktplaats profiel

Hollandse Krielenfokkers club:
Op zoek naar andere liefhebbers van Hollandse krielkippen? Je kunt ze vinden bij de Hollandse Krielenfokkers Club (HKC)

Foto's van Hollandse krielkippen

Je winkelwagen (0)

Je winkelwagen is nog leeg