Bel en Whatsapp: +31 85 130 58 13

Leghorn kip

De Leghorn kip is een fascinerend ras dat overal ter wereld voorkomt.

 • Productieve kip

  Leghorn kippen staan bekend om hun indrukwekkende eierproductie. Ze kunnen tussen de 280 en 320 eieren per jaar leggen.

 • Wereldwijd

  De Leghorn is wereldwijd populair geworden vanwege zijn vermogen om veel eieren te leggen en zijn actieve en intelligente karakter.

 • Veel ruimte

  Leghorns zijn actieve kippen die graag scharrelen. Hierdoor hebben ze veel ruimte nodig.

 • Leuk weetje

  Een Leghorn kip genaamd "Foghorn Leghorn" werd wereldberoemd dankzij zijn rol in verschillende Looney Tunes-cartoons van Warner Bros. Hij was een kleurrijk personage met een zuidelijk Amerikaans accent en een komische houding, hij was een van de meest geliefde personages uit de animatieserie.

Zijn Leghorn kippen geschikt voor mij?

Of de Leghorn kip geschikt is voor jou hangt af van je persoonlijke omstandigheden en wensen. Hier zijn een paar dingen om te overwegen:

- Ruimte: Leghorns zijn actieve kippen die graag scharrelen. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om ze te laten bewegen.

- Eieren: Als je op zoek bent naar een kip die veel eieren legt, dan is de Leghorn een goede keuze. Ze kunnen tussen de 280 en 320 eieren per jaar leggen.

- Karakter: Leghorns zijn intelligente en energieke kippen, maar ze zijn niet altijd even tam en kunnen soms wat schichtig zijn. Als je op zoek bent naar een knuffelkip, dan is de Leghorn misschien niet de beste keuze.

Hoe is het gedrag van Leghorn kippen?

Leghorns zijn intelligente en actieve kippen die graag scharrelen en op zoek gaan naar voedsel. Ze hebben veel energie en kunnen zich snel vervelen als ze niets te doen hebben, dus het is belangrijk om ze voldoende ruimte en afleiding te geven. Het zijn geen stille vogels en ze kunnen behoorlijk wat geluid maken. Leghorns zijn over het algemeen geen knuffelkippen en worden niet graag vastgehouden. Ze kunnen soms wat schichtig en angstig reageren als je in de buurt komt. Het is geen kip die gemakkelijk te tam te krijgen is, al lukt dit wel met voldoende aandacht en tijd.

Wat zijn de uiterlijke kenmerken van Leghorn kippen?

Leghorns zijn er in verschillende types, afhankelijk van het land waar ze vandaan komen. Hoewel er grote verschillen zijn tussen de diverse fokrichtingen, zijn er ook enkele overeenkomsten. Alle fokrichtingen hebben bijvoorbeeld een gestrekt landhoen type.

Het verschil zit voornamelijk in de staartdracht:

* Het Nederlandse/Duitse type Leghorn heeft een grote, vol bevederde staart die wat lager wordt gedragen en niet helemaal gespreid is.

* De Nederlandse Leghorn is bijvoorbeeld slanker dan de Amerikaanse Leghorn, die wat ruimer in de veren zit.

* De kippen van de Amerikaanse fokrichting dragen hun staart op dezelfde hoogte als de Nederlandse, maar spreiden hun staart volledig. De kippen van de Engelse fokrichtingen dragen hun staart laag en vrijwel volledig samengevouwen.

De lichaamshouding en beenlengte van de Engelse fokrichting zijn opmerkelijk hoger dan die van de andere twee.

Kam:
* De Engelse Leghorn een hele grote kam en zeer lange kinlellen, waarbij de kam van de hen helemaal omvalt.

* De Nederlandse/Duitse en Amerikaanse Leghorns hebben ook een grote kam, maar alleen de achterzijde van de kam van de leggende hen valt om. In Amerika worden ook rozenkammige dieren erkend.

* In de Nederlands/Duitse fokrichting is er ook een rozenkammige variant met een brede kam die uitloopt in een kamdoorn die vrijwel horizontaal naar achter steekt. Rozenkammige Leghorns kom je echter niet vaak tegen.

* Alle Leghorns hebben witte oorlellen, gele benen en oranjerode ogen.

Hoeveel eieren leggen Leghorn kippen?

Leghorn kippen staan bekend om hun hoge eiproductie. Een Leghorn kip kan tussen de 280 en 320 eieren per jaar leggen, wat neerkomt op zo’n 4 eieren per week. Hoe ouder de kip wordt, hoe groter de eieren zijn die ze legt. Er is zelfs een Leghorn kip genaamd "Harriet" die in 1979 een verbazingwekkend record behaalde van 364 eieren in slechts 365 dagen. Dit is een ongelooflijke prestatie, omdat de meeste kippenrassen ongeveer 250 eieren per jaar leggen.

Wat is het beste kippenhok voor Leghorn kippen?

Het ideale kippenhok voor Leghorn kippen moet veel ruimte hebben, goed geventileerd zijn en beschermd zijn tegen roofdieren. Zorg voor voldoende nestkasten en zitstokken, en gemakkelijke toegang voor verzorging. Bescherm ze tegen extreme weersomstandigheden en zorg voor een hygiënische omgeving. Met de juiste zorg en omstandigheden zullen de Leghorn kippen gezond en gelukkig zijn en zul je genieten van hun overvloedige eieren.

Houten kippenhok
Een goed kippenhok voor de Leghorn kip zijn onze grote kippenhokken, zoals Toon, de middelgrote hooibergen en grote hooibergen als je meer dan 3 kippen wil houden.

Kunststof kippenhok
Heb je interesse in een kunststof kippenhok dan is de pipowagen is goede optie. Deze kunststof wagon is ook hoog, zodat grote kippen genoeg ruimte hebben boven hun hoofd.

Advies van de expert

Wij kunnen je helpen om het juiste kippenhok te kiezen voor jouw specifieke situatie, wensen en behoeften. Neem contact op met Kippenvilla. Whatsappen mag ook: +31 85 130 58 13

Bel onsMail ons

Hoe oud worden Leghorn kippen?

De Leghorn kip leeft vaak niet zo heel lang. Leghorn kippen worden tussen de 3 en 6 jaar oud. Dit komt doordat het productieve legkippen zijn. Dit is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals hun gezondheid, leefomgeving en verzorging. Met goede verzorging en een gezonde leefomgeving kunnen Leghorn kippen soms wel ouder worden dan 6 jaar. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze een gezonde en gevarieerde voeding krijgen en dat ze toegang hebben tot schoon drinkwater om hun levensverwachting te verlengen.

Is de Leghorn kip een goede moeder voor hun kuikens?

Over het algemeen staan Leghorn kippen niet bekend om hun goede moederinstinct. Ze zijn voornamelijk gefokt voor hun eierproductie en hebben meestal minder ontwikkelde moederlijke eigenschappen in vergelijking met sommige andere kippenrassen. Dit betekent dat Leghorn kippen vaak minder attent zijn voor hun kuikens en minder beschermend gedrag vertonen tijdens het broeden en het grootbrengen van de kuikens.

Als je van plan bent om kuikens groot te brengen, kan het verstandig zijn om te overwegen om een ander kippenras te kiezen met sterker moederlijk instinct, zoals de Cochins of Orpingtons. Deze rassen staan erom bekend goede moeders te zijn en zullen meer geneigd zijn om voor hun kuikens te zorgen en beschermen.

Gaan Leghorn kippen goed samen met andere dieren?

Leghorn kippen kunnen meestal goed samenleven met andere kippen, eenden, ganzen en konijnen als ze voldoende ruimte en nestkasten hebben. Het is belangrijk om honden en katten goed te trainen en te wennen aan kippen voordat ze worden geïntroduceerd. Bescherm de kippen altijd tegen roofdieren. Houd bij introducties toezicht op het gedrag en grijp in als dat nodig is. Met een goede aanpak kunnen Leghorn kippen samenleven met andere dieren.

Foto van Leghorn kip

In welke kleuren zijn Leghorns verkrijgbaar?

Het verschilt per land en per type welke kleurslagen geaccepteerd zijn. De witte kleurslag is wereldwijd erkend. Daarnaast zijn er, afhankelijk van het type, veel andere kleuren. Kleuren die voor komen zijn, buff, zwart, gestreept, zilverpatrijs, geelpatrijs, blauwpatrijs, patrijs, blauw en rood. Het Nederlandse en Engelse type Leghorn kent ook nog de zwartbonte kleurslag, genaamd 'exchequer'. Deze kleur is uniek voor dit ras.

Wat is de achtergrond van Leghorn kippen?

De Leghorn kip stamt af van een uit Italië afkomstig landhoen. De precieze herkomst van de Leghorn kip is niet helemaal bekend. Wel weten we dat de kip ergens uit Italië komt en dat hij zijn naam ‘Leghorn’ te danken heeft aan de Italiaanse naam ‘Livorno’, de plaats waar de kippen voor het eerst geëxporteerd werden naar Amerika. Vanwege de grote faam die deze Italiaanse dieren hadden als legkip, werden ze geëxporteerd naar nog meer landen.

Het ras is wereldwijd populair geworden vanwege zijn vermogen om veel eieren te leggen en zijn actieve en intelligente karakter. In verschillende landen zijn er verschillende types Leghorns ontstaan, elk met hun eigen unieke kenmerken. Zo is de Nederlandse Leghorn bijvoorbeeld slanker dan de Amerikaanse Leghorn, die wat ruimer in de veren zit.

Wat kosten Leghorn kippen?

De kosten van Leghorn kippen kunnen variëren afhankelijk van de locatie, het ras, de leeftijd en de leverancier. Leghorn kippen zijn een populaire kippenras vanwege hun hoge eierproductie. De prijs kan variëren tussen verschillende leveranciers en kippenfokkers. Om de meest actuele prijzen te vinden, raad ik je aan om lokale pluimveebedrijven, dierenwinkels of online pluimvee-forums te raadplegen. Op deze plaatsen kun je informatie vinden over de beschikbaarheid en prijzen van Leghorn kippen in jouw regio.

 

Waar kan ik Leghorn kippen kopen?

Je kunt Leghorn kippen kopen bij verschillende pluimveebedrijven, boerderijen en dierenwinkels. Online marktplaatsen zoals Marktplaats hebben ook aanbiedingen van Leghorn kippen. Dierenspeciaalzaak Dieren Drent verkoopt ook Leghorn kippen. Het is altijd een goed idee om de verkoper te vragen naar de herkomst en gezondheid van de kippen voordat je ze koopt.

 • Let op: op Marktplaats zijn er verkopers met heel veel kennis en liefde voor de kippen, maar dat is niet altijd zo. Maak kennis, ga langs en vraag door als je op deze manier kippen wil kopen. 

Clubs en verenigingen:

Er is een Nederlandse Leghorn Club die actief is en een zo breed mogelijk publiek wil interesseren voor de Leghorns. Ze hebben ook een Facebook-pagina waar je meer informatie kunt vinden over hun activiteiten. 

Foto's van Leghorn kippen

Foto van Leghorn kip

Looney Tunes

Dit is Foghorn Leghorn uit de Looney Tunes-cartoons. Hij stamt al uit een strip van 1950, maar is vooral later door de Warner Bros-filmpjes beroemd geworden. Hij hield veel van kattenkwaad uithalen en deed pogingen om de hen Miss Prissy het hof te maken.

  Je winkelwagen (0)

  Je winkelwagen is nog leeg