Bel en Whatsapp: +31 85 130 58 13

Sussex kip

De Sussex kip is een vriendelijke en veelzijdige vogel met een rustig karakter.

 • Makkelijk tam te maken

  Sussex kippen staan bekend om hun zachtaardige aard. Ze kunnen gemakkelijk wennen aan menselijk contact, waardoor ze populaire keuzes zijn voor kippenhouders.

 • Kleurenpracht

  De kleurenpracht van Sussex kippen is heel divers, variërend van traditioneel koekoek en wit tot roodporselein en meer, waardoor ze aantrekkelijk plaatje vormen in kippenhokken.

 • Veel eieren

  De Sussex kippen zijn betrouwbare leggers en kunnen gemiddeld 250 tot 300 eieren per jaar produceren.

 • Leuk weetje

  De eigenaren van Kippenvilla hebben Sussex kippen in de tuin. De kippen wonen in de Vera Deluxe, een kippenhok hooiberg.

Sussex kippen zijn goede leggers

Zijn Sussex kippen geschikt voor mij?

Als je op zoek bent naar vriendelijke en rustige kippen, dan zijn Sussex kippen een uitstekende keuze. Ze zijn ideaal voor wie graag handtamme kippen wil en ze kunnen goed overweg met zowel mensen als andere kippen. Zowel beginners als ervaren kippenhouders zullen genieten van hun sterke en vitale karakter. Als je genoeg ruimte hebt, kunnen zelfs meerdere hanen harmonieus samenleven. Deze kippen zijn geen fanatieke vliegers, wat betekent dat je ze zonder problemen kunt loslaten in je tuin of een open ren.

Hoe is het gedrag van Sussex kippen?

Sussex kippen staan bekend om hun vriendelijke en rustige aard. Ze wennen gemakkelijk aan menselijk gezelschap en kunnen nieuwsgierig zijn. Ze gedijen goed in gemengde kippenkoppels en zelfs meerdere hanen kunnen harmonieus samenleven. Met hun sterke en vitale karakter passen ze goed in diverse omgevingen en ervaringsniveaus. Hun rustige gedrag maakt de Sussex aantrekkelijk voor wie vriendelijke en gemakkelijk te verzorgen kippen wil.

Wat zijn de uiterlijke kenmerken van Sussex kippen?

Sussex kippen hebben opvallende uiterlijke kenmerken.

Lichaam: Middelgroot en stevig, met een rechthoekige vorm.

Staart: Laag en gespreid, met middellange pennen.

Borst: Diep en breed voor een robuuste uitstraling.

Kam en oorlellen: Middelgrote enkele kam, rode oorlellen en gezichtshuid.

Ogen: Rood van kleur.

Poten: Wit of vleeskleurig.

Staartveren: Hanen hebben korte sikkels en bijsikkels die de staart bedekken.

Hoeveel eieren leggen Sussex kippen?

Sussex kippen staan bekend als goede leggers en kunnen gemiddeld ongeveer 250 tot 300 eieren per jaar produceren. Dit aantal kan variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, gezondheid, voeding, omgevingsomstandigheden en foklijnen.

Sussex kippen beginnen meestal met leggen als ze tussen de 20 en 24 weken oud zijn. Op de foto zie je een eerste ei van een Sussex kip en twee eieren van volgroeide Sussex kippen.

Jonge kippen leggen in het begin kleinere eitjes dan wanneer ze ouder zijn. Dit komt omdat:

- Hun lichaam nog groeit, ook de delen die eieren maken.

- Hun hormonen nog in balans komen.

- Ze andere voeding eten dan oudere kippen.

- Ze veel energie gebruiken om zelf te groeien.

Maar na een tijdje leggen de kippen vanzelf grotere eieren.

Sussex Kippen van Kippenvilla in Hooiberg Vera XL Deluxe

Dit is het kippenhok van Kippenvilla. Het nachthok heeft een afmeting van 195x195cm. De ren heeft een lengte van 300cm. Beide hebben een een stahoogte van 190cm. Dat betekent: nooit meer op je knieën schoonmaken. Wat een genot!

In de tuin van de eigenaren van Kippenvilla staat deze kippenhok hooiberg. Zes Sussex kippen en een Sussex haan wonen er.

Wat is het beste kippenhok voor Sussex kippen?

Sussex kippen hebben voldoende ruimte nodig voor een gelukkig en gezond leven. Idealiter moet elke kip minstens 0,5 vierkante meter binnenruimte in het hok hebben en ongeveer 1 vierkante meter in de ren. Hoe meer ruimte hoe beter, zeker voor de ren. Kippen houden namelijk van scharrelen.

Veiligheid: De kippenren moet roofdierbestendig zijn. Dit betekent dat het stevig moet zijn, met een gaas dat niet gemakkelijk kan worden doorgebeten door roofdieren zoals vossen of marters.
* Het gaas dat Kippenvilla gebruikt is extra sterk en stevig en bestand tegen roofdieren.

Zitstokken: Kippen slapen graag op zitstokken. Zorg ervoor dat deze op een niveau zijn geplaatst waar de kippen gemakkelijk op en af kunnen springen zonder zich te bezeren.
* Zitstokken krijg je er bij Kippenvilla altijd gratis bij.

Toegang tot een ren: Kippen zijn actief en hebben dagelijkse toegang nodig tot een veilige buitenruimte waar ze kunnen scharrelen, een stofbad kunnen nemen en kunnen graven.

Een goede kippenhok voor de Sussex kip zijn onze grote kippenhokken, zoals Toon, de middelgrote hooibergen en grote hooibergen.

Kippenvilla geeft graag advies. 

Leuk weetje: op de foto staat de Kippenvilla van Kippenvilla. Deze hooischuur staat in de tuin en wordt bewoond door 6 Sussex kippen en een Sussex haan.

Advies van de expert

Wij kunnen je helpen om het juiste kippenhok te kiezen voor jouw specifieke situatie, wensen en behoeften. Neem contact op met Kippenvilla. Whatsappen mag ook: +31 85 130 58 13

Bel onsMail ons

Buff Sussex kippen

Hoe oud worden Sussex kippen?

Sussex kippen hebben een levensverwachting van ongeveer 5 tot 7 jaar. Dit is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals hun gezondheid, leefomgeving en verzorging. Met goede verzorging en een gezonde leefomgeving kunnen Sussex kippen wel ouder worden dan 7 jaar. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze een gezonde en gevarieerde voeding krijgen en dat ze toegang hebben tot schoon drinkwater om hun levensverwachting te verlengen.

Is de Sussex kip een goede moeder voor haar kuikens?

Sussex kippen blinken uit als zorgzame moeders voor hun kuikens. Met sterke broedinstincten koesteren ze hun kleintjes met toewijding. Actief en geduldig verzorgen ze hun kuikens, begeleiden ze bij het vinden van voedsel en beschermen ze hen met liefde. Deze kwaliteit maakt Sussex kippen favoriet onder fokkers die kuikens willen grootbrengen. Het moederlijke gedrag vergroot de overlevingskansen van de kuikens en voegt een bijzondere dynamiek toe aan het ras. 

Gaan Sussex kippen goed samen met andere dieren?

Sussex kippen gaan goed samen met andere dieren, dankzij hun kalme en vriendelijke karakter. Ze kunnen goed overweg met verschillende kippenrassen en ander pluimvee, zoals eenden en kalkoenen, zolang er genoeg ruimte en zorg is. Ga je jouw toom uitbreiden, lees dan even deze tips.

Bij het introduceren van Sussex kippen aan andere dieren, zoals honden en katten zijn enkele tips nuttig. Deze lees je hier.

In welke kleuren zijn Sussex verkrijgbaar?

Sussex kippen zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleurvariaties, waaronder:

Roodporselein: Een combinatie van rood en wit in een uniek patroon.

Columbia: Witte lichaamsveren met zwarte staart en nekveren.

Buffcolumbia: Een zachte, bleke kleur met witte en lichtbruine veren.

Roodcolumbia: Rode lichaamsveren met witte staart en nekveren.

(Wild)bruin: Een natuurlijke bruine kleur met donkerdere strepen en vlekken.

Wit: Volledig witte verenkleed.

Koekoek: Grijze en witte strepen die samen een koekoekspatroon vormen.

Grijzilver: Een zilverkleurige basis met donkere markeringen.

Elke prachtige kleurvariant voegt een eigen charme toe aan het ras en dit biedt kippenliefhebbers een scala aan mooie opties om van te genieten.

Wat is de achtergrond van Sussex kippen?

De Sussex kippen hebben hun oorsprong in Zuidoost-Engeland, waar ze aan het begin van de negentiende eeuw werden ontwikkeld. Voor de creatie van dit ras werden verschillende rassen gekruist, waaronder rasloze landhoenders en grotere zware rassen zoals de Dorking en de Brahma.

Hoewel de exacte details van het fokprogramma en de fokkers uit die tijd niet altijd duidelijk gedocumenteerd zijn, heeft de Sussex kip haar eigen plek verworven in de pluimveewereld. Pas ongeveer een eeuw later, nadat het ras in Engeland was gevestigd, begon het zich te verspreiden naar andere landen.

In de loop der jaren heeft de Sussex kip haar reputatie opgebouwd als een vriendelijk, rustig en veelzijdig ras dat geschikt is voor zowel vlees- als eierproductie. Haar sterke en vitale eigenschappen, samen met haar goede legkwaliteiten en broedvermogen, hebben bijgedragen aan haar populariteit onder kippenliefhebbers wereldwijd. Hoewel ze nooit buitengewoon populair is geweest, heeft de Sussex kip altijd een constante belangstelling gehad vanwege haar uitstekende eigenschappen.

Leuk weetje: de Sussex kip was een van de eerste rassen die formeel werd erkend en geregistreerd door de Poultry Club of Great Britain, een autoriteit op het gebied van pluimvee in het Verenigd Koninkrijk.

Wat kosten Sussex kippen?

De kosten van Sussex kippen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals hun leeftijd, geslacht,kleur, gezondheid en het aantal dat je koopt. Over het algemeen kost een enkele Sussex kip tussen €13 en €35, afhankelijk van de fokker en kwaliteit. Doe onderzoek voor de beste keuze.

Waar kan ik Sussex kippen kopen?

 • In Nederland:
  De Kippenspecialist, de naam zegt het al, is een specialist op het gebied van kuikens, jonge hennen en kippen. Ze hebben vele rassen beschikbaar met verschillende kleurslagen. De kippen bij De Kippenspecialist zijn ingeënt, gesekst en ontwormd. Vaak heeft hij ook Sussex kippen te koop. Check even voor je gaat of ze beschikbaar zijn.

  Weet je nog niet helemaal zeker welk kippenras bij je past? De Kippenspecialist geeft je ook graag advies om tot de juiste keuze te komen.

  In België:
  Davy Sergeant is een bekendheid in de omgeving van Gent. Hij heeft een ruime keuze aan kuikens, legkippen en sierkippen. Vaak heeft hij ook Sussex kippen te koop. Check even voor je gaat of ze beschikbaar zijn. Hij en zijn team geven ook graag advies.

Clubs en verenigingen: 

Op zoek naar andere liefhebbers van Sussex kippen? Je kunt ze vinden bij de Nederlandse Sussex, Orpington en Dorking Club. Ook is er een Facebook-groep voor Sussex houders en liefhebbers. 

Foto's van Sussex kippen

Een Sussex haan
Buff Sussex kippen

Je winkelwagen (0)

Je winkelwagen is nog leeg