Welsumer kippen staan bekend om hun vriendelijke karakter. Ze zijn over het algemeen rustig en tam, waardoor ze gemakkelijk te hanteren zijn.
Welsumer kip
De Welsumer kip is een uniek ras met een vriendelijk karakter.
- Makkelijk tam te maken
- Prachtige kippen
Welsumer kippen hebben prachtige kleuren en een mooi verenkleed. Ze voegen een vleugje schoonheid toe aan elke kippenren of tuin.
- Bijzondere eieren
De Welsumer kip is bijzonder om zijn donkerbruine eikleur met nog donkere spikkels.
- Leuk weetje
Welsumer kippen zijn ontstaan in het dorp Welsum in de provincie Overijssel. Ze hebben een rijke geschiedenis en zijn een trots onderdeel van het Nederlandse pluimvee-erfgoed.
Ga direct naar
Geschiktheid ━ Gedrag ━ Uiterlijk ━ Legcapaciteit ━ Beste kippenhok ━ Leeftijd ━ Moederschap ━ Met andere dieren ━ Kleuren ━ Achtergrond ━ Kosten ━ Kippen kopen ━ Foto's
Zijn Welsumers geschikt voor mij?
Welsumer kippen zijn een rustig en kindvriendelijk ras met een sociaal karakter. Ze zijn nieuwsgierig en vinden het prettig om een beetje ruimte te hebben om te scharrelen. Ook als je op zoek bent naar kippen die goede eieren leggen, zijn Welsumers zeker geschikt. Ze staan bekend om hun donkerbruine eieren van uitstekende kwaliteit.
Hoe is het gedrag van Welsumer kippen?
Welsumer kippen zijn bekend om hun rustige en vriendelijke persoonlijkheid. Ze zijn een van de middelgrote rassen van kippen. Welsumer kippen zijn meestal niet agressief naar andere kippen of mensen, maar ze kunnen soms een beetje schuw zijn. Ze zijn vrij intelligent en kunnen gemakkelijk worden getraind om bepaalde commando's te volgen. Welsumer kippen staan bekend om hun uitstekende eiproductie en hun grote eieren.
Wat zijn de uiterlijke kenmerken van Welsumers?
Welsumer kippen zijn een ras van kippen met een grote, robuuste bouw. Ze hebben een lange, rechte rug en brede schouders, en hun borst is diep en vol. Ze hebben korte, stevige benen en sterke klauwen. Hun veren zijn dik en zacht, wat ze een aantrekkelijke uitstraling geeft. Het uiterlijk van de Welsumer doet een beetje denken aan dat wat we van de bekende bruine ‘batterijkip’ kennen. De Welsumer draagt de staart vrij hoog en deze wordt door de hen iets samengevouwen. De kop is getooid met een enkele kam, die niet al te groot is. De beenkleur is geel maar kan bij sterk leggende hennen teruglopen naar bleekgeel tot bijna wit. De hen van de Welsumer moet laten zien dat ze een goede legster is, daarom moet het achterlijf vol en diep zijn. De Welsumer heeft levendige oranje rode ogen.
Hoeveel eieren leggen Welsumer kippen?
Welsumer kippen staan bekend om hun goede legkwaliteiten. Over het algemeen kunnen Welsumer kippen gemiddeld 180 tot 200 grote, bruine eieren per jaar leggen. Het aantal eieren dat een individuele kip legt, kan variëren afhankelijk van factoren zoals het ras, de leeftijd, het dieet, de gezondheid en de leefomstandigheden. Sommige Welsumer kippen kunnen echter meer dan 200 eieren per jaar leggen, terwijl anderen iets minder leggen.
Het ei is bruin gespikkeld en gevlekt. De bruine kleur komt van een klier, die de kleur maakt. De Welsumer legt vlot haar eieren. De klier kan niet genoeg kleurstof produceren om dit hoge tempo bij te houden. Als de kip ouder wordt, worden haar eieren steeds lichter van kleur.
Wat is het beste kippenhok voor Welsumer kippen?
Er zijn veel verschillende soorten kippenhokken beschikbaar die geschikt zijn voor Welsumer kippen. Het is belangrijk om een kippenhok te kiezen dat veel ruimte biedt voor je kippen om te bewegen, te slapen en eieren te leggen. Een goed kippenhok moet ook gemakkelijk schoon te maken zijn en bescherming bieden tegen roofdieren en slecht weer.
Houten kippenhok
Een goed kippenhok voor de Welsumer kip is zijn onze grote kippenhokken, zoals Toon, de middelgrote hooibergen en grote hooibergen als je meer dan 3 kippen wil houden.
Kunststof kippenhok
Heb je interesse in een kunststof kippenhok dan is de pipowagen is goede optie. Deze kunststof wagon is ook hoog, zodat grote kippen genoeg ruimte hebben boven hun hoofd.
Hoe oud worden Welsumers?
Welsumer kippen hebben over het algemeen een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 6 tot 8 jaar. Dit is wel afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de algemene gezondheid, voeding, leefomstandigheden en verzorging van de kippen.
Met de juiste zorg kunnen Welsumer kippen soms iets langer leven, mogelijk tot 10 jaar of zelfs langer. Ook is het belangrijk op te merken dat de eierproductie meestal afneemt naarmate de kippen ouder worden. Naarmate ze de leeftijd van 3-4 jaar bereiken, kan de legproductie merkbaar verminderen.
Zijn Welsumer kippen goede moeders voor hun kuikens?
Over het algemeen staan Welsumer kippen bekend als goede moeders voor hun kuikens. Ze hebben vaak een sterk moederinstinct en tonen zorgzaam gedrag ten opzichte van hun kuikens. Welsumer kippen zijn beschermend en attent, en ze zullen hun kuikens helpen bij het vinden van voedsel, beschutting en warmte.
Welsumers hebben de neiging om broeds te worden en eieren uit te broeden. Ze zijn geduldige en toegewijde broeders, ze zullen tijd en moeite investeren om hun eieren uit te broeden en de kuikens te verzorgen.
Gaan Welsumer kippen goed samen met andere dieren?
Ja, Welsumer kippen kunnen goed samenleven met andere dieren, mits ze op een jonge leeftijd aan elkaar worden gewend. Zoals met alle dieren is het belangrijk om te zorgen dat ze voldoende ruimte en voer hebben en dat ze worden gehouden in een veilige en gezonde omgeving. Als je ervoor zorgt dat Welsumer kippen op jonge leeftijd worden geïntroduceerd aan andere dieren, zoals andere kippen, honden of katten, dan zullen ze waarschijnlijk goed samenleven. Het is altijd het beste om de situatie van dichtbij te bekijken en ervoor te zorgen dat alle dieren voldoende ruimte en verzorging krijgen.
In welke kleuren zijn Welsumer kippen verkrijgbaar?
Welsumer kippen zijn beschikbaar in verschillende kleurslagen, maar de meest bekende en populaire kleur is de klassieke Welsumer Kleur. In het moederland, Nederland, wordt de kleurslag roodpatrijs als de enige echte ‘oerkleur’ beschouwd. Hierbij hebben ze een diepe, roodbruine basiskleur met donkere strepen op hun verenkleed. De Welsumer is in Duitsland wel gefokt in verschillende kleurslagen. De zilverpatrijs kleurslag en buff, een beige kleurslag.
Wat is de achtergrond van de Welsumer kip?
De Welsumer is ontstaan aan het eind van de negentiende eeuw, uit een mix van rasloze kippen en rashoenders. Als waarschijnlijke stamouders worden naast rasloze boerenkippen de Orpington, de Maleier en de Brahma genoemd. Het ras heeft de naam Welsumer te danken aan het plaatsje waar het zijn oorsprong vindt: Welsum (aan de IJssel). Het ras werd in 1924 in de Nederlandse rasstandaard genoteerd, wat te vroeg bleek. Het duurde namelijk nog wel vijf jaar voordat er een akkoord was over het type en de kleur. Al snel was er buitenlandse belangstelling voor de Welsumer kippen en werden er eieren naar het buitenland geëxporteerd.
Wat kosten Welsumer kippen?
De kosten van Welsumer-kippen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals waar je ze koopt, hun leeftijd en kwaliteit. In het algemeen zijn Welsumer-kippen een van de duurdere kippenrassen, omdat ze bekend staan om hun hoge legproductie en hun mooie gouden verenkleur. Als je op zoek bent naar Welsumer-kippen, is het altijd het beste om naar verschillende verkopers te kijken en te vergelijken wat ze aanbieden voordat je een beslissing maakt. Zo kun je de beste deal vinden die bij jouw budget past.
Waar kan ik Welsumer kippen kopen?
In Nederland:
De Kippenspecialist, de naam zegt het al, is een specialist op het gebied van kuikens, jonge hennen en kippen. Ze hebben vele rassen beschikbaar met verschillende kleurslagen. De kippen bij De Kippenspecialist zijn ingeënt, gesekst en ontwormd. Vaak heeft hij ook Welsumer kippen te koop. Check even voor je gaat of ze beschikbaar zijn.Weet je nog niet helemaal zeker welk kippenras bij je past? De Kippenspecialist geeft je ook graag advies om tot de juiste keuze te komen.
Dierenspecialist Hoogendoorn heeft een ruime keuze aan kuikens, legkippen en sierkippen. Vaak hebben zij ook Welsumer kippen te koop. Check even voor je gaat of ze beschikbaar zijn. Het team geeft ook graag advies.
Nederlandse Welsumer club:
Op zoek naar andere liefhebbers van Welsumer kippen? Je kunt ze vinden bij de Nederlandse Welsumer club.