Bel en Whatsapp: +31 85 130 58 13

Yokohama kip

Yokohama kippen zijn een Japans kippenras dat bekend staat om hun lange veren en hun prachtige kleur.

 • Kalme kip

  Yokohama kippen zijn over het algemeen rustige en kalme kippen. Met de juiste zorg kunnen ze goed tam worden en genieten van interactie met mensen.

 • Sierlijk uiterlijk

  Yokohama kippen zijn een van de sierlijkste rassen vanwege hun gestrekte lichaamsbouw en prachtige lange staart. Hierdoor zijn de kippen een opvallende verschijning.

 • Zeldzaamheid

  Yokohama kippen behoren tot de minder voorkomende rassen, vooral buiten hun oorsprongsland Japan. Hierdoor kunnen ze moeilijker te vinden zijn bij fokkers en pluimveetentoonstellingen.

 • Leuk weetje

  In hun oorsprongsland Japan werden Yokohama kippen oorspronkelijk gefokt als sierkippen voor de elite en werden ze als waardevolle en prestigieuze vogels beschouwd.

Zijn Yokohama kippen geschikt voor mij?

Of Yokohama kippen geschikt zijn voor jou hangt af van verschillende factoren. Dit ras staat bekend om zijn beweeglijkheid en karakter en de kippen vereisen veel ruimte vanwege de lange staartveren. Het is geen ideale keuze voor mensen die op zoek zijn naar "leuke legkippen", omdat de focus meer ligt op hun sierlijke uiterlijk dan op eierproductie. Hanen kunnen enigszins agressief zijn, vooral tegenover elkaar, wat speciale huisvestingseisen met zich meebrengt.

Als je bereid bent om de ruimte en inspanning te bieden die Yokohama kippen nodig hebben, inclusief het schoonhouden van hun behuizing, kunnen ze een prachtige toevoeging zijn voor mensen die genieten van het observeren van sierlijke en unieke kippen. Houd er rekening mee dat de hennen niet buitengewoon goede legsters zijn, maar ze kunnen uitstekende broedmoeders zijn als dat een belangrijk aspect voor je is.

Voordat je besluit Yokohama kippen aan te schaffen, is het belangrijk om je goed te informeren over hun behoeften en eigenschappen, en om te overwegen of je de benodigde ruimte en zorg kunt bieden die deze bijzondere kippen nodig hebben.

Hoe is het gedrag van Yokohama kippen?

Het gedrag van Yokohama kippen wordt gekenmerkt door hun beweeglijkheid, sierlijkheid en karaktervolle aard. Hier zijn enkele kenmerken van hun gedrag:

 1. Beweeglijkheid: Yokohama kippen zijn actieve en beweeglijke kippen. Ze genieten van het verkennen van hun omgeving en zijn vaak te zien terwijl ze rondlopen en scharrelen.

 2. Karaktervol: Deze kippen hebben een uitgesproken karakter en kunnen soms eigenzinnig of onafhankelijk zijn. Ze kunnen nieuwsgierig en alert zijn, wat bijdraagt aan hun levendige persoonlijkheid.

 3. Sociale interactie: Yokohama kippen hebben de neiging om goed op te schieten met andere kippen, vooral als ze van jongs af aan samen zijn opgegroeid. Ze kunnen soms wel wat schichtig zijn, vooral bij onverwachte bewegingen of geluiden.

 4. Hanen en territorium: Hanen kunnen enigszins agressief zijn, vooral tegenover andere hanen. Ze kunnen territoriaal gedrag vertonen en soms met elkaar concurreren. Het is belangrijk om voldoende ruimte en schuilplaatsen te bieden om agressieve interacties te verkleinen.

 5. Sierlijke bewegingen: Dankzij hun lange staartveren bewegen Yokohama kippen zich op een unieke en sierlijke manier. Zo kan het een prachtig gezicht zijn om te observeren terwijl ze rondlopen en hun staartveren laten zien.

 6. Broedgedrag: Yokohama hennen hebben een neiging tot broeds gedrag, wat betekent dat ze de neiging hebben om eieren uit te broeden en voor de kuikens te zorgen. Dit kan een positieve eigenschap zijn als je geïnteresseerd bent in het fokken van kippen.

Over het algemeen zijn Yokohama kippen aantrekkelijke, actieve en levendige vogels die plezier kunnen toevoegen aan een pluimvee-omgeving. Het is echter belangrijk om hun specifieke behoeften en gedrag te begrijpen om ervoor te zorgen dat je goed voor ze kunt zorgen.

Wat zijn de uiterlijke kenmerken van Yokohama kippen?

De uiterlijke kenmerken van Yokohama kippen zijn opvallend en maken ze tot een sierlijk en aantrekkelijk ras. Hier zijn de belangrijkste uiterlijke kenmerken van de Yokohama kip:

Langstaart: Yokohama kippen hebben een zeer rijk bevederde en lange staart. De staart wordt vrijwel horizontaal gedragen en is een van de meest opvallende eigenschappen van dit ras.

Sikkels van de haan: De sikkels van de haan zijn lang en smal, maar sterk van structuur. Hierdoor ontstaat het beeld van langzaam naar de grond toebuigende sikkels, wat bijdraagt aan hun elegante uitstraling.

Zadelveren: Het zadel van de haan is zeer vol en rijk bevederd met lange, smalle veren die bijna tot op de grond reiken.

Lange staartveren bij hennen: Ook de hennen van de Yokohama kip hebben een lange staartpartij, waarvan de bovenste veren wat langer en gebogen zijn.

Kam en gezichtskenmerken: De Yokohama kip heeft een kleine, kussenvormige kam die laag op de kop staat. Ze hebben ook kleine kinlellen en een kleine keelwam.

Kleurenpatroon: De meest voorkomende en karakteristieke kleur bij Yokohama kippen is roodgetekend, wat betekent dat ze een roodbruine basis hebben met donkere tekening. Ze hebben gele benen.

De combinatie van hun gestrekte en lang gebouwde lichaam, rijke bevedering en opvallende staart maakt de Yokohama kip een uniek en geliefd sierkippenras. Ze zijn populair bij pluimveehouders en tentoonstellingsliefhebbers vanwege hun esthetische waarde en unieke verschijning.

Hoeveel eieren leggen Yokohama kippen?

Yokohama kippen leggen ongeveer 80 eieren per jaar, soms tot maximaal 90 eieren. De eieren zijn doorgaans roomgeel van kleur en wegen ongeveer 40 gram. Het ras staat bekend om hun lagere eierproductie in vergelijking met sommige andere kippenrassen. Daarom worden Yokohama kippen voornamelijk gehouden als sierkippen vanwege hun aantrekkelijke uiterlijk en unieke staartveren, en niet zozeer vanwege hun eierproductie.

Wat is het beste kippenhok voor Yokohama kippen?

Het beste kippenhok voor Yokohama kippen is ruim, veilig en comfortabel. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van een geschikt kippenhok voor dit ras:

 • Voldoende ruimte: Yokohama kippen zijn actieve en beweeglijke kippen, dus ze hebben ruimte nodig om te scharrelen en te bewegen. Zorg voor voldoende vrije loopruimte in de ren, evenals een ruim nachthok waar ze kunnen rusten en slapen.

 • Hoge zitstokken: Aangezien Yokohama kippen lange staartveren hebben, is het belangrijk om de zitstokken redelijk hoog aan te brengen, minstens een meter van de vloer af. Dit voorkomt dat hun staartveren vuil worden, beschadigen of afbreken.

 • Veiligheid: Zorg ervoor dat het kippenhok goed is omheind en beschermd tegen roofdieren. Yokohama kippen kunnen schichtig zijn, dus een veilige omgeving is essentieel om ze te beschermen.

 • Schoonmaak en hygiëne: Zorg voor een eenvoudig te reinigen kippenhok, aangezien een schone omgeving belangrijk is voor hun gezondheid én hun lange staarten die over de grond slepen.

Houten kippenhok
Een goed kippenhok voor de Yokohama kip zijn onze grote kippenhokken, zoals Toon, de middelgrote hooibergen en grote hooibergen als je meer dan 3 kippen wil houden.

Kunststof kippenhok
Heb je interesse in een kunststof kippenhok dan is de pipowagen is goede optie. Deze kunststof wagon is ook hoog, zodat grote kippen genoeg ruimte hebben boven hun hoofd.

Advies van de expert

Wij kunnen je helpen om het juiste kippenhok te kiezen voor jouw specifieke situatie, wensen en behoeften. Neem contact op met Kippenvilla. Whatsappen mag ook: +31 85 130 58 13

Bel onsMail ons

Hoe oud worden Yokohama kippen?

Yokohama kippen kunnen gemiddeld tussen de 5 en 8 jaar oud worden, vergelijkbaar met andere kippenrassen. Goede verzorging, gezond dieet en een veilige leefomgeving bevorderen een lang en gezond leven. Individuele verschillen kunnen echter voorkomen.

Is de Yokohama kip een goede moeder voor hun kuikens?

Yokohama kippen staan bekend als goede moeders voor hun kuikens. Ze hebben een natuurlijk instinct om voor hun jongen te zorgen en zijn toegewijd en beschermend. Als de hen broeds wordt, zal ze de eieren bebroeden tot ze uitkomen. Zodra de kuikens uitkomen, verzorgt en beschermt ze hen zorgvuldig. Ze houdt de kuikens warm, helpt bij het vinden van voedsel en waarschuwt voor gevaar. Het gedrag kan variëren, afhankelijk van het individuele karakter van de kip en de omgevingsomstandigheden. Sommige hennen zijn zeer zorgzaam, terwijl andere minder moederlijk gedrag vertonen. Geschikte nestruimtes en broedplekken zijn belangrijk voor een succesvol broedproces. Met de juiste zorg en omstandigheden zullen Yokohama kippen doorgaans uitstekende moeders zijn voor hun kuikens.

Gaan Yokohama kippen goed samen met andere dieren?

Yokohama kippen zijn doorgaans vreedzaam en niet-agressief, waardoor ze meestal goed kunnen opschieten met andere kippen en rustige huisdieren. Het is belangrijk om de introductie geleidelijk en onder toezicht te laten verlopen, en te zorgen voor voldoende ruimte en schuilplaatsen om de kippen zich veilig te laten voelen. Het succes van de samenleving hangt af van de specifieke situatie en de aard van de dieren.

In welke kleuren zijn Yokohama's verkrijgbaar?

Yokohama kippen zijn verkrijgbaar in verschillende kleurslagen, maar de twee meest gangbare erkende kleuren zijn:

 • Roodgetekend: Deze kleurslag heeft een roodbruine basis met donkere tekening op het lichaam. Het zadel (bovenrug) van de haan is wit, wat aanvankelijk leidde tot de kleuraanduiding "roodgezadeld wit".

 • Wit: Bij witte Yokohama kippen is het gehele verenkleed wit van kleur.

Naast de roodgetekende en witte kleurslagen, worden er in sommige landen en fokkersgroepen ook andere kleuren erkend, maar deze zijn minder gangbaar. Denk hierbij aan kleuren zoals zwart, zwartgetekend, goudgezoomd, en zilvergezoomd.

Elke kleurslag heeft zijn eigen unieke charme en draagt bij aan de variëteit en schoonheid van de Yokohama kippen, waardoor ze een gewilde keuze zijn bij pluimveeliefhebbers en tentoonstellingsfokkers.

Wat is de achtergrond van Yokohama kippen?

De Yokohama kip is een van de meest sierlijke rassen die bekend zijn. Het ras werd voor het eerst in Europa geïntroduceerd door missionaris Girad in 1864. Het blijkt dat er waarschijnlijk communicatieproblemen waren tussen de Japanse hoenderfokkers en de Franse importeur, aangezien het ras in Japan niet bekend is onder de naam Yokohama. In plaats daarvan is er een Japanse havenplaats met dezelfde naam, waar de dieren werden ingescheept voor transport naar Frankrijk. Hierdoor zullen we waarschijnlijk nooit precies weten hoe het ras is ontstaan, behalve dat de voorouders van de huidige Yokohama kippen oorspronkelijk uit Japan komen.

De Yokohama kip staat bekend om zijn slanke, elegante uiterlijk en opvallende staartveren. Het is een ras dat voornamelijk wordt gehouden als sierkip, vanwege de aantrekkelijke uitstraling en unieke kenmerken. In de loop der jaren verspreidden deze prachtige kippen zich over de wereld en werden ze populair bij pluimveehouders en fokkers van sierkippen.

Ondanks dat de exacte oorsprong van de Yokohama kippen niet volledig bekend is, blijft het ras een zeldzaam en gewaardeerd erfgoed, geliefd bij pluimveeliefhebbers over de hele wereld. Hun unieke geschiedenis draagt bij aan hun aantrekkingskracht als een van de meest elegante en sierlijke kippenrassen.

Wat kosten Yokohama kippen?

De kosten van Yokohama kippen kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie, de kwaliteit van de kippen, het kleurslag, de beschikbaarheid en het fokkersbeleid. Over het algemeen zijn Yokohama kippen vaak duurder dan gangbare kippenrassen, vanwege hun zeldzaamheid en sierlijkheid.

Als richtlijn kunnen de kosten voor Yokohama kippen variëren van ongeveer €20 tot €50 per kip. Bij gerenommeerde fokkers of tentoonstellingskwaliteit kippen kunnen de prijzen hoger liggen. De kosten kunnen ook hoger zijn als je op zoek bent naar specifieke kleurslagen of raszuivere dieren.

Waar kan ik Yokohama kippen kopen?

Yokohama kippen zijn zeldzaam, maar je kunt ze mogelijk kopen bij gespecialiseerde pluimvee- en kippenfokkers, online platforms of via pluimveeverenigingen. 

In Nederland:
Dierenspecialist Hoogendoorn  is een specialist op het gebied van kuikens, jonge hennen en kippen. Ze hebben vele rassen beschikbaar met verschillende kleurslagen. De kippen bij Dierenspecialist Hoogendoorn zijn ingeënt, gesekst en ontwormd. Vaak heeft hij ook Yokohama’s te koop. Check even voor je gaat of ze beschikbaar zijn.

Weet je nog niet helemaal zeker welk kippenras bij je past? Bij Dierenspecialist Hoogendoorn geven ze je ook graag advies om tot de juiste keuze te komen. 

In België: Davy Sergeant is een bekendheid in de omgeving van Gent. Hij heeft een ruime keuze aan kuikens, legkippen en sierkippen. Vaak heeft hij ook Yokohama kippen te koop. Check even voor je gaat of ze beschikbaar zijn. Hij en zijn team geven ook graag advies. 

Clubs en verenigingen: Op zoek naar andere liefhebbers van Yokohama’s? Je kunt ze vinden bij deze Amerikaanse Facebookgroep.

Foto's van Yokohama kippen

Je winkelwagen (0)

Je winkelwagen is nog leeg