Kunnen kippen en konijnen samen?
Kunnen kippen en konijnen samen? Ja, in principe kan dat prima – maar er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Hieronder vertellen we je alles dat je moet weten als je kippen en konijnen samen wilt houden.
Kunnen kippen en konijnen samen in een hok?
Als je zowel kippen als konijnen wilt gaan houden, dan zou je denken dat je ze net zo goed samen in een hok kunt zetten. Dát is echter niet zo’n goed idee. Ten eerste kunnen konijnen ziek worden als de ontlasting van de kippen aan hun pootjes blijft plakken – iets dat eigenlijk niet te voorkomen is als kippen en konijnen samen in een hok zouden wonen. Er is dan een groter risico dat je konijnen ziek worden als gevolg van besmetting met de E.coli bacterie (de meest voorkomende bacterie bij pluimvee!). En dan hebben we het nog niet eens gehad over de wormen, mijten, vlooien en luizen waar ze elkaar mogelijk mee zouden kunnen besmetten. Dergelijke besmettingen komen veel vaker voor bij konijnen en kippen die een hok delen. Het is dus voor de gezondheid van je dieren belangrijk dat de kippen een eigen kippenhok hebben en de konijnen een eigen konijnenhok. En hoewel kippen en konijnen niet snel agressief gedrag tegenover elkaar vertonen hebben ze (zelfs als ze het goed met elkaar kunnen vinden) allebei toch wel behoefte aan een rustige, veilige plek waar ze zich terug kunnen trekken met hun soortgenoten.
Kunnen kippen en konijnen samen buitenspelen?
Wat je wél kunt doen is een kippenhok en een konijnenhok naast elkaar zetten en ze overdag samen in een buitenren laten. Dat kan een aparte ren zijn of bijvoorbeeld een grote hooiberg met ren. Hoewel het heel verschillende dieren zijn, kunnen kippen en konijnen prima samen buitenspelen – mits je meerdere kippen en konijnen hebt! Eén konijn bij een toom kippen zetten of één kip bij een familie konijnen levert meestal geen succes op. Niet alleen omdat er dan een scheve machtsverhouding kan ontstaan, maar ook omdat zowel kippen als konijnen behoefte hebben aan hun eigen soortgenoten. Als je kippen en konijnen samen wilt zetten, is het wel belangrijk dat het buitenverblijf voldoende ruimte biedt; ze moeten niet het gevoel krijgen dat ze opgesloten zitten. Daarnaast moeten beide diersoorten binnen het buitenverblijf een schuilplaats hebben waar ze zich kunnen terugtrekken. Verder is het belangrijk dat beide diersoorten rustig aan elkaar kunnen wennen. Als je al jaren kippen hebt rondlopen en je gooit er van de ene op de andere dag ineens een paar konijnen bij, dan kan dit erg veel stress veroorzaken. Als je kippen een beetje territoriaal zijn bestaat de kans dat ze de konijnen als indringers zien. Als een nieuwsgierig konijn dan te dicht in de buurt komt, dan die zomaar aangevallen worden door een kip. Dat is wel het laatste dat je wilt! Je kunt het beste een situatie creëren waarin een geleidelijke introductie mogelijk is. En zorg dat je, zeker in het begin, altijd een oogje in het zeil houdt.
Kunnen kippen en konijnen samen eten?
Laten we er even vanuit gaan dat je je kippen en konijnen hun eigen hok geeft, ze overdag samen in een buitenverblijf laat rondlopen en dat dat allemaal goed gaat. Kun je ze dan samen voeren? Nou, je kunt ze tegelijk voeren. Maar het is zeker niet aan te raden om kippen en konijnen uit dezelfde bak te laten eten. Beide diersoorten hebben namelijk hele verschillende voedingsbehoeften. Hoewel kippen in principe alleseters zijn, hebben ze toch echt speciaal kippengraan nodig om gezond te blijven. En als je een konijn speciaal kippenvoer laat eten, kan dat leiden tot problemen met onder andere de spijsvertering, het gebit en de nieren – met alle gevolgen van dien. Je kunt het kippenvoer en het konijnenvoer dus het beste gescheiden houden en de dieren gewoon apart voeren, als ze in hun eigen verblijf zitten. Op die manier kun je ook voorkomen dat ze om eten gaan strijden, en er een of meerdere dieren te veel of juist te weinig eten binnenkrijgen.
Conclusie
Kippen en konijnen kunnen prima samen. Zeker als je deze twee diersoorten al op jonge leeftijd aan elkaar laat wennen, is er een goede kans dat ze elkaar gaan tolereren en accepteren. Het zou zelfs kunnen dat ze vriendjes worden, maar dat is vrij zeldzaam en zeker niet iets waar je vanuit mag gaan. Maar zelfs als je geluk hebt en een van je kippen ontwikkelt een vriendschappelijke band met een van je konijnen, dan hebben ze nog altijd een eigen hok nodig. De gezondheid van je dieren gaat altijd voor!