Bel en Whatsapp: +31 85 130 58 13

Sumatra kip

Sumatra kippen zijn een zeldzaam en uniek ras dat afkomstig is uit Sumatra, een eiland in Indonesië.

 • Nieuwsgierige kippen

  Sumatra kippen zijn een zeer actief en nieuwsgierig kippenras. Ze houden ervan om te rennen, te spelen en te graven. Ze zijn ook zeer intelligent en kunnen snel leren.

 • Zeldzame groene glans

  Sumatra kippen staan bekend om hun unieke groene glans op hun veren. Deze opvallende kleur maakt ze tot een van de meest aantrekkelijke rassen in de wereld van pluimvee.

 • Witte Eieren

  Sumatra's leggen witte eieren, wat ongebruikelijk is voor Aziatische hoenderrassen die meestal bruine of getinte eieren leggen.

 • Leuk weetje

  Sumatra kippen verkiezen vaak buiten te overnachten, zelfs in koud weer, wat hun natuurlijke instincten toont ondanks domesticatie.

Zijn Sumatra kippen geschikt voor mij?

Of Sumatra kippen geschikt zijn voor jou hangt af van je ervaring en wat je zoekt. Ze zijn ideaal voor mensen met kippenervaring die geïnteresseerd zijn in unieke, sierlijke kippen met een groene glans. Deze kippen hebben voldoende ruimte nodig, specifiek voer vanwege hun rijke bevedering en aandacht voor hun staarten om beschadiging te voorkomen. Als je hun esthetiek waardeert en de tijd en moeite wilt investeren om aan hun behoeften te voldoen, kunnen Sumatra kippen een geweldige keuze zijn voor liefhebbers van bijzondere pluimvee.

Hoe is het gedrag van Sumatra kippen?

Sumatra kippen zijn over het algemeen actieve en beweeglijke vogels die graag rondscharrelen en foerageren. Ze hebben veel ruimte nodig om te kunnen rennen en zich uit te leven. Deze kippen vertonen sterke natuurlijke instincten, zoals het zoeken naar voedsel en krabben in de grond.

Het zijn sociale kippen en ze kunnen dan ook goed opschieten met andere kippen, maar bij het introduceren van nieuwe kippen kunnen er rangordegevechten ontstaan. Als je geduldig met Sumatra kippen omgaat, kunnen ze tam en vertrouwend worden en zelfs uit je hand eten.Lees hier meer over het tam maken van kippen.

Sumatra kippen hebben de neiging om 's nachts buiten te willen overnachten, zelfs bij koud weer. Ook hebben zij een sterk overlevingsinstinct en kunnen alert zijn op mogelijke roofdieren. Over het algemeen zijn Sumatra kippen aantrekkelijk voor liefhebbers vanwege hun natuurlijke gedrag en karakter.

Wat zijn de uiterlijke kenmerken van Sumatra kippen?

Sumatra kippen hebben opvallende uiterlijke kenmerken die het tot unieke kippen maken.

Groene Glans: Een opvallende groene glans bedekt hun verenkleed en geeft hen een prachtige uitstraling.

Lange Staart: Sumatra-kippen hebben een lange staart die vrijwel horizontaal wordt gedragen. Deze staart is rijk bevederd, met lange sikkels.

Kam en Kinlellen: Ze hebben een kleine, drierijige kam en zeer kleine kinlellen.

Kleur: Opvallend is de donkere purperachtige kleur van de kam, het gezicht en de kinlellen.

Poten en Voetzolen: Hun poten zijn donker van kleur met een olijfgroene waas, en hun voetzolen zijn geel.

Sporen: Een kenmerk dat Sumatra-kippen onderscheidt van andere rassen is hun aanleg voor meerdere sporen, vaak twee of meer, wat als een typisch raskenmerk wordt beschouwd. Sporen bij een kip zijn scherpe, harde uitsteeksels die zich aan de achterkant van de poten bevinden, meestal net boven de voetzolen.

Hoeveel eieren leggen Sumatra's?

Hoewel Sumatra kippen witte eieren leggen, wat opmerkelijk is omdat de meeste Aziatische hoenderrassen bruine of getinte eieren leggen, leggen ze niet zo veel eieren als sommige andere rassen. Ze hebben meestal een beperkte legperiode per jaar, omdat hun voornaamste focus ligt op voortplanting. Als je op zoek bent naar kippen met een hoge eierproductie, zijn er betere opties, zoals bijvoorbeeld de Sussex.

Wat is het beste kippenhok voor Sumatra kippen?

Sumatra kippen houden van ruimte om gelukkig en gezond te leven. Het is ideaal als elke Sumatra kip minstens 0,5 vierkante meter binnenruimte in het hok heeft en ongeveer 1 vierkante meter in de ren. Meer ruimte is altijd beter, vooral omdat Sumatra kippen graag scharrelen.

Veiligheid is van het grootste belang: Het kippenhok en de ren moeten goed beschermd zijn tegen roofdieren. Dit betekent dat ze stevig moeten zijn, met gaas dat bestand is tegen pogingen van roofdieren zoals vossen of marters om binnen te dringen.

Bij Kippenvilla gebruiken we extra sterk en stevig gaas dat speciaal is ontworpen om roofdieren buiten te houden.

Zorg ook voor zitstokken: Sumatra kippen geven er de voorkeur aan om op zitstokken te slapen. Zorg ervoor dat deze op een niveau zijn geplaatst waar de kippen gemakkelijk op en af kunnen springen zonder zich te bezeren. Bij Kippenvilla krijg je altijd gratis zitstokken bij je kippenhok.

Toegang tot een ren: Kippen zijn actief en hebben dagelijkse toegang nodig tot een veilige buitenruimte waar ze kunnen scharrelen, een stofbad kunnen nemen en kunnen graven.

Bij Kippenvilla staan we klaar om advies te geven en te helpen bij het kiezen van het juiste kippenhok en de juiste voorzieningen voor jouw Sumatra kippen. We zorgen ervoor dat ze de ruimte en veiligheid krijgen die ze nodig hebben voor een gezond en gelukkig leven.

Houten kippenhok
Een goed kippenhok voor de Sumatra kip zijn onze grote kippenhokken, zoals Toon, de middelgrote hooibergen en grote hooibergen als je meer dan 3 kippen wil houden.

Kunststof kippenhok
Heb je interesse in een kunststof kippenhok dan is de pipowagen is goede optie. Deze kunststof wagon is ook hoog, zodat grote kippen genoeg ruimte hebben boven hun hoofd.

Advies van de expert

Wij kunnen je helpen om het juiste kippenhok te kiezen voor jouw specifieke situatie, wensen en behoeften. Neem contact op met Kippenvilla. Whatsappen mag ook: +31 85 130 58 13

Bel onsMail ons

Hoe oud worden Sumatra kippen?

Sumatra kippen hebben een gemiddelde levensduur vergelijkbaar met andere kippenrassen, meestal rond de 5 tot 8 jaar. Goede zorg en gezonde omstandigheden kunnen hun levensduur beïnvloeden.

Zijn Sumatra kippen goede moeders voor hun kuikens?

Sumatra kippen worden vaak beschouwd als geweldige moeders voor hun kuikens. Ze koesteren sterke broedinstincten en staan bekend om hun beschermende aard ten opzichte van hun jongen. Deze trotse moeders doen er alles aan om hun kuikens veilig te houden en ze de belangrijkste levenslessen bij te brengen, zoals waar ze het beste voedsel kunnen vinden. Over het algemeen kun je op Sumatra kippen rekenen als betrokken en zorgzame ouders voor hun pluizige kroost!

Gaan Sumatra kippen goed samen met andere dieren?

Sumatra kippen gaan in het algemeen goed samen met andere dieren. Ze zijn geen schuwe dieren en kunnen met andere dieren omgaan. Ze kunnen echter ook territoriaal zijn, vooral hanen. Het is belangrijk om ze in een groep te houden die ongeveer even groot is als de haan.

Andere kippenrassen

De Sumatra is sociaal tegenover andere kippen en ze kunnen goed opschieten met andere kippenrassen. Ben je van plan nieuwe kippen te introduceren in een toom, klik dan hier voor 10 tips

Andere huisdieren

Sumatra kippen kunnen goed samengaan met dieren als honden, konijnen, cavia's, geiten en schapen. Ze kunnen echter agressief zijn tegenover kleinere dieren, zoals hamsters, ratten en muizen. Lees hier meer over het introduceren van kippen aan honden of katten.

In welke kleuren zijn Sumatra kippen verkrijgbaar?

Oorspronkelijk waren Sumatra kippen uitsluitend zwart van kleur, met die kenmerkende groene glans op hun veren. Later zijn witte exemplaren ontstaan door inkruising met Yokohama's, en er bestaat nu ook een zwartrode kleurslag. Deze afwijkende kleuren worden echter nog niet breed erkend, en ze missen de karakteristieke groene glans.

Wat is de achtergrond van de Sumatra?

De Sumatra kip heeft een fascinerende achtergrond die teruggaat naar het exotische eiland Sumatra in Indonesië. Binnen de wereld van pluimvee behoren ze tot de Aseelhoendergroep en worden ze gewaardeerd als langstaartvechthoenders. De exacte oorsprong van dit ras is gehuld in mysterie, maar oude geschriften suggereren dat ze mogelijk zijn ontstaan uit een intrigerende mix van halfwilde kamponghoenders en een inmiddels uitgestorven wilde hoendersoort die ooit op Sumatra leefde.

Het verhaal van de Sumatra kip nam een interessante wending halverwege de negentiende eeuw, toen enkele van deze bijzondere vogels door Amerikanen werden meegenomen naar de Verenigde Staten. Van daaruit begonnen ze geleidelijk aan hun reis naar andere delen van de wereld, waaronder Groot-Brittannië en Duitsland. Wat de Sumatra kip echt opmerkelijk maakt, is niet alleen hun mysterieuze afkomst, maar ook hun onderscheidende uiterlijk. Met hun opvallende groene glans op de veren en de karakteristieke lange staarten die vrijwel horizontaal worden gedragen, zijn ze ware blikvangers in de wereld van pluimvee.

Kortom, de Sumatra kip is een ras met een rijke geschiedenis en unieke eigenschappen, en hun reis vanuit Sumatra naar verschillende delen van de wereld maakt hen tot een intrigerend stukje pluimvee-erfgoed dat nog steeds wordt gewaardeerd om hun esthetiek en bijzondere kenmerken.

Wat kosten Sumatra kippen?

De prijs van Sumatra kippen kan variëren afhankelijk van factoren zoals locatie, kleurslag en kwaliteit van de kippen. Over het algemeen kunnen ze variëren van enkele tientjes tot honderden euro’s per kip, vooral voor zuivere rassen van hoge kwaliteit. Het is raadzaam prijzen te vergelijken bij lokale fokkers voordat je Sumatra kippen aanschaft.

 

Waar kan ik Sumatra kippen kopen?

Sumatra kippen zijn een relatief zeldzaam kippenras, dus het kan moeilijk zijn om ze te vinden. In Nederland is er echter een plek waar je ze zeker kunt vinden: Dierenspecialist Hoogendoorn.

In Nederland:

Dierenspecialist Hoogendoorn is een specialist op het gebied van kuikens, jonge hennen en kippen. Ze hebben vele rassen beschikbaar met verschillende kleurslagen. De kippen bij Dierenspecialist Hoogendoorn zijn ingeënt, gesekst en ontwormd. Vaak heeft hij ook Sumatra kippen te koop. Check even voor je gaat of ze beschikbaar zijn.

Weet je nog niet helemaal zeker welk kippenras bij je past? Bij Dierenspecialist Hoogendoorn geven ze je ook graag advies om tot de juiste keuze te komen. 

Clubs en verenigingen: 

Op zoek naar andere liefhebbers van Sumatra kippen? Je kunt ze vinden bij de Amerikaanse Sumatra vereniging.

Foto's van Sumatra kippen

Je winkelwagen (0)

Je winkelwagen is nog leeg