Bel en Whatsapp: +31 85 130 58 13

Zijdehoen kip

De Zijdehoen kip betovert met pluizige veren, paarsblauwe huid en een lief karakter – een unieke favoriet!

 • Vriendelijk karakter

  Zijdehoen kippen zijn lief en makkelijk tam te maken. Deze ideale huisdieren brengen gezelligheid in huis en zijn heel vriendelijk.

 • Zijdezachte veren

  Het verenkleed van Zijdehoen kippen geeft ze niet alleen een pluizig uiterlijk maar zorgt ook voor een unieke textuur die lekker zacht is.

 • Zorgzame moeders

  Zijdehoen hennen staan bekend om hun toegewijde broedgedrag. Ze zijn betrouwbare pleegmoeders, zelfs voor andere vogelsoorten.

 • Leuk weetje

  In het oude China waren Zijdehoenders heel bijzonder en waren ze alleen voor keizers en belangrijke mensen vanwege hun elegante uiterlijk.

Zijn Zijdehoen kippen geschikt voor mij?

Als je op zoek bent naar een vriendelijke en knuffelbare kip die uitstekend overweg kan met kinderen en gemakkelijk te verzorgen is, dan zijn Zijdehoen kippen absoluut jouw ideale keuze! Met hun kalme karakter en het feit dat ze makkelijk tam te maken zijn, zijn ze perfecte huisdieren. Bovendien vliegen ze niet en hebben ze niet veel ruimte nodig, waardoor ze geschikt zijn voor zowel grote tuinen als kleinere rennen.

Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat de hennen bekend staan om hun regelmatige neiging tot broeden, wat soms wat extra aandacht kan vereisen.

Over het algemeen zijn Zijdehoen kippen robuust, vitaal en goed bestand tegen kou, waardoor de verzorging relatief eenvoudig is. Dus, als je op zoek bent naar een opvallend ras met een unieke uitstraling en een lief karakter, dan zijn Zijdehoen kippen een fantastische keuze voor jou!

Hoe is het gedrag van Zijdehoen kippen?

Zijdehoen kippen staan bekend om hun rustige, vriendelijke en bijzonder aanhankelijke karakter. Deze pluizige vrienden zijn gemakkelijk tam te maken, waardoor ze de perfecte keuze zijn als huisdier, vooral voor gezinnen met kinderen. Ze kunnen niet vliegen, dus je kunt ze rustig laten scharrelen in de tuin.

Wat hun gedrag vooral speciaal maakt, is hun neiging tot broedsheid, wat betekent dat ze soms wat extra zorg en aandacht nodig hebben om overmatige inspanning te voorkomen. Wel maakt deze eigenschap hen vaak tot betrouwbare pleegouders.

Lees hier meer over het tam maken van kippen. Het is wel zo dat dit bij het Zijdehoen vaak makkelijk gaat . Ook is het natuurlijk belangrijk dat je de kippen voorziet van voldoende eten, water en een geschikt kippenhok. Dit draagt allemaal bij aan de gezondheid en een goed humeur van de kippen. 

Wat zijn de uiterlijke kenmerken van Zijdehoen kippen?

Zijdehoen kippen zijn opvallende dieren door hun unieke uiterlijk.

Grootte en Gewicht:
- Zijdehoen kippen zijn niet groot, ze hebben een schattige, ronde vorm en zijn niet zo hoog.
- Het gewicht van een volwassen Zijdehoen hen ligt meestal tussen de 0,7 kg en 1,2 kg, terwijl een volwassen haan meestal tussen de 1,4 kg en 2,0 kg weegt.

Lichaamsbouw:
- Ze zien er stevig uit, met een brede en diepe bouw. Hun staart is laag en hun rug is kort. Hun kop is klein en hun poten zijn geel.

Bevedering:
- Het meest speciale is hun zachte veerbedekking, die er pluizig uitziet. Ze hebben zachte veren, zelfs op hun poten, waardoor ze er extra knuffelbaar uitzien.

Uniek Gezicht:

- Ze hebben vriendelijke gezichtsuitdrukkingen met kleine kammen op hun kop. Hun brede hoofd lijkt alsof ze wenkbrauwen hebben.

Krachtige Poten:
- Hun poten zijn kort maar sterk, bedekt met zachte veren, waardoor ze er extra schattig uitzien.
- Ook een opvallend kenmerk is hun vijfde teen, wat hen anders maakt dan veel andere kippen.

Zijdehoen kippen zien er geweldig uit met hun opvallende uiterlijk, schattige bevedering en hun paarsblauwe huid. Het zijn echt speciale kippen die je meteen zult herkennen!

Zijdehoen eieren

Hoeveel eieren leggen Zijdehoen kippen?

Zijdehoen kippen blinken niet uit in hoge eierproductie; ze leggen gemiddeld zo'n 100 eieren per jaar, vooral in de winter en het voorjaar. Dit aantal varieert op basis van leeftijd, gezondheid en voeding. Als je op zoek bent naar kippen met een focus op eierleg, zijn er andere rassen die geschikter zijn zoals bijvoorbeeld de Sussex kip.

Wat Zijdehoen kippen vooral bijzonder maakt, is hun neiging tot hardnekkige broedsheid. Als je niet van plan bent om eieren uit te broeden, vereist dit extra aandacht om overmatige uitputting van de hennen te voorkomen. Desondanks kan de betrouwbare broedsheid van deze kippen en hun rol als pleegmoeder aantrekkelijk zijn als je geïnteresseerd bent in het fokken van kuikens.

Foto Zijdehoen kip van Jesse van der Linden (Instagram @jesses.silkies)

Wat is het beste kippenhok voor Zijdehoen kippen?

Het ideale kippenhok voor Zijdehoen kippen moet rekening houden met hun behoeften. Ze vliegen niet veel, dus een niet al te hoog hek is prima, maar het hok moet wel goed beschermd zijn tegen roofdieren. Hier zijn een paar belangrijke dingen om te overwegen:

Ruimte: Hoewel Zijdehoen kippen niet veel ruimte nodig hebben, is het belangrijk dat het hok zeker niet te klein is. Ze willen lekker kunnen rondlopen en stofbaden nemen voor hun welzijn.

Veiligheid: De kippenren moet roofdierbestendig zijn. Zijdehoen kippen zijn van nature tam en minder geneigd om weg te vliegen, dus een stevig hekwerk op gemiddelde hoogte is vaak voldoende.
* Het gaas dat Kippenvilla gebruikt is extra sterk en stevig en bestand tegen roofdieren.

Zitstokken: Kippen slapen graag op zitstokken. Zorg ervoor dat deze op een niveau zijn geplaatst waar de kippen gemakkelijk op en af kunnen springen zonder zich te bezeren.
* Zitstokken krijg je er bij Kippenvilla altijd gratis bij.

Toegang tot een ren: Kippen zijn actief en hebben dagelijkse toegang nodig tot een veilige buitenruimte waar ze kunnen scharrelen, een stofbad kunnen nemen en kunnen graven.

Nestkasten: Zijdehoen kippen hebben comfortabele nestkasten nodig om aan hun natuurlijke broedgedrag te voldoen. Zorg voor genoeg ruimte en beschutting in het hok.

Bescherming tegen weer: Zorg voor beschutting tegen regen, wind en felle zon. Zijdehoen kippen hebben speciale veren die gevoelig zijn voor het weer.

Houten kippenhok
Een goed kippenhok voor de Zijdehoen kip zijn onze kippenhokken, zoals Romy, de kleine hooibergen en de middelgrote hooibergen als je meer dan 3 kippen wil houden.

Kunststof kippenhok
Heb je interesse in een kunststof kippenhok dan is de pipowagen is goede optie. Deze kunststof wagon is ook hoog, zodat grote kippen genoeg ruimte hebben boven hun hoofd.

Advies van de expert

Wij kunnen je helpen om het juiste kippenhok te kiezen voor jouw specifieke situatie, wensen en behoeften. Neem contact op met Kippenvilla. Whatsappen mag ook: +31 85 130 58 13

Bel onsMail ons

Hoe oud worden Zijdehoen kippen?

Zijdehoen kippen hebben over het algemeen een levensverwachting van 7 tot 10 jaar, afhankelijk van genetica en hoe goed je voor ze zorgt. Als je ze een gebalanceerd dieet geeft, genoeg beweging en een comfortabele leefomgeving, kunnen ze vele jaren gezond en gelukkig blijven. Dankzij hun sterke vitaliteit en weerstand tegen kou kunnen Zijdehoen kippen genieten van een lang en gezond leven.

Zijn Zijdehoen kippen goede moeders voor hun kuikens?

Zijdehoen kippen hebben een geweldige reputatie als uitstekende moeders voor hun kuikens. Wat het Zijdehoen speciaal maakt, is hun sterke neiging om regelmatig te broeden. Ze zijn natuurlijke broeders en zorgen met toewijding voor hun kuikens. Daarom staan Zijdehoen hennen bekend als betrouwbare pleegmoeders, niet alleen voor andere kippenrassen maar zelfs voor verschillende soorten vogels.

Deze zorgzame eigenschap heeft in het verleden een belangrijke rol gespeeld bij het behoud van het ras. Fokkers maakten gebruik van Zijdehoen kippen als natuurlijke broedmachines in tijden waarin er geen andere broedapparatuur beschikbaar was. Dus, als je bezig bent met het fokken van kuikens en op zoek bent naar een kip met een sterke moederlijke toewijding, dan is het Zijdehoen absoluut de perfecte keuze.

Gaan Zijdehoen kippen goed samen met andere dieren?

Zijdehoen kippen zijn vriendelijke en rustige dieren die goed overweg kunnen met anderen. Of het nu met andere kippen is of met dieren zoals eenden en tamme konijnen, ze gedragen zich voorbeeldig. Ze zijn makkelijk in de omgang en kunnen goed deel uitmaken van gemengde groepen.

Andere kippenrassen

Dankzij hun vriendelijke en makkelijke karakter passen Zijdehoen kippen goed bij verschillende soorten kippen. Ben je van plan nieuwe kippen te introduceren in een toom, klik dan hier voor 10 tips

Andere huisdieren

Zijdehoen kippen kunnen ook goed samenleven met andere huisdieren, zoals honden en katten. Het is belangrijk om ze rustig aan elkaar te laten wennen. Hier lees je meer over het introduceren van kippen aan honden of katten.

Foto Zijdehoen kip van Jesse van der Linden (Instagram @jesses.silkies)

In welke kleuren zijn Zijdehoen kippen verkrijgbaar?

Zijdehoen kippen zijn er in verschillende prachtige kleuren.

Basis Kleuren: Wit, Zwart, Rood

Gemengde Kleuren: Meerzomig Patrijs, Meerzomig Zilverpatrijs, Parelgrijs, Koekoek

Speciale Kleuren: Buff, Ongezoomd Blauw

Elke kleur voegt een uniek en mooi element toe aan het al bijzondere uiterlijk van het Zijdehoen.

Belangrijk om te weten is dat niet elke kleur overal wordt erkend, dit kan verschillen afhankelijk van lokale fokstandaarden. Wat zeker is, is dat Zijdehoen kippen, ongeacht de kleur, altijd opvallen in elk kippenhok. Dit komt door hun unieke veerstructuur, blauwzwarte huidskleur en rustieke uitstraling.

Wat is de achtergrond van het Zijdehoen?

Het Zijdehoen heeft zijn wortels diep in de Chinese geschiedenis, waar het al meer dan duizend jaar geleden zijn unieke veerstructuur ontwikkelde. Oorspronkelijk afkomstig uit China, maakten deze kippen enkele honderden jaren geleden hun opkomst in Europa. Opvallend genoeg werden ze door handige kooplieden aan nietsvermoedende kopers soms aangeboden als exotische kruisingen tussen konijnen en kippen, wat de fascinatie voor dit ras vergrootte. Tegenwoordig is het Zijdehoen niet alleen geliefd vanwege zijn historische achtergrond, maar ook vanwege zijn opvallende uiterlijke kenmerken en vriendelijke aard, waardoor het een gewild rashoen is geworden.

Foto Zijdehoen kip van Jesse van der Linden (Instagram @jesses.silkies)

Wat kosten Zijdehoen kippen?

De kosten van Zijdehoen kippen variëren, afhankelijk van factoren zoals leeftijd, kleurvariëteit en fokkerij kwaliteit. Voor Zijdehoen kuikens kun je tussen de €5 en €20 per stuk verwachten. Volwassen Zijdehoen kippen van hoge kwaliteit en specifieke kleuren kunnen duurder zijn, variërend van €20 tot €50 of meer. Het is raadzaam lokale fokkers te raadplegen voor specifieke prijzen in jouw regio.

 

Waar kan ik Zijdehoen kippen kopen?

In Nederland:

De Kippenspecialist, de naam zegt het al, is een specialist op het gebied van kuikens, jonge hennen en kippen. Ze hebben vele rassen beschikbaar met verschillende kleurslagen. De kippen bij De Kippenspecialist zijn ingeënt, gesekst en ontwormd. Vaak heeft hij ook Zijdehoen kippen te koop. Check even voor je gaat of ze beschikbaar zijn.

Weet je nog niet helemaal zeker welk kippenras bij je past? De Kippenspecialist geeft je ook graag advies om tot de juiste keuze te komen. 

In België:
Davy Sergeant is een bekendheid in de omgeving van Gent. Hij heeft een ruime keuze aan kuikens, legkippen en sierkippen. Vaak heeft hij ook Zijdehoen kippen te koop. Check even voor je gaat of ze beschikbaar zijn. Hij en zijn team geven ook graag advies. 

Zijdehoen fokker:
Op de site Zijdehoenders kun je contact opnemen met gepassioneerde Zijdehoen fokkers, Willem en Sabine die hun liefde delen voor deze prachtige kippen. Informeer naar de beschikbaarheid van Zijdehoenders voor aankoop.

Clubs en verenigingen

Op zoek naar andere liefhebbers van Zijdehoen kippen? Je kunt ze vinden bij de Zijdehoenclub Nederland en bij deze Zijdehoender facebook groep

Foto's van Zijdehoen kippen

Foto Zijdehoen kip van Jesse van der Linden (Instagram @jesses.silkies)
Foto Zijdehoen kip van Jesse van der Linden (Instagram @jesses.silkies)
Foto Zijdehoen kip van Jesse van der Linden (Instagram @jesses.silkies)
Foto Zijdehoen kip van Jesse van der Linden (Instagram @jesses.silkies)
Foto Zijdehoen kip van Jesse van der Linden (Instagram @jesses.silkies)

Je winkelwagen (0)

Je winkelwagen is nog leeg